Organizmy z izraelskej sondy mohli prežiť haváriu na Mesiaci

Izraelská sonda Berešit, ktorá v apríli havarovala pri pokuse pristáť na Mesiaci, mohla na zemského súputníka priviezť život. Nepodarené pristátie mohli prežiť extrémne odolné organizmy zvané pomalky, ktoré boli súčasťou nákladu sondy, napísal magazín Wired.

08.08.2019 09:18
beresheet Foto:
Pred neúspešným pristátím vyslala sonda svoju vlastnú selfie.
debata (11)

Sonda súkromnej ​​izraelskej organizácie SpaceIL mala na Mesiaci skúmať magnetické pole a zmapovať jeho povrch, viezla však so sebou aj dáta, vzorky DNA a tisíce dehydratovaných mikroskopických živočíchov.

Pomalky sú známe svojou nesmiernou odolnosťou. Foto: SHUTTERSTOCK
tra Pomalky sú známe svojou nesmiernou odolnosťou.

Pomalky sú známe svojou nesmiernou odolnosťou. Za nepriaznivých podmienok upadnú do stavu zvaného anabióza, počas ktorého prakticky dokážu zastaviť svoj metabolizmus a prežiť aj tie najkrutejšie podmienky. Neprekáža im dlhotrvajúce sucho, extrémne nízke a vysoké teploty alebo škodlivé žiarenie a podľa vedcov dokázali bez ujmy prežiť aj vo vesmírnom vákuu.

Je teda pravdepodobné, že pomalky ako jediné prežili aj haváriu sondy, uviedol Nova Spivack, ktorý je za náklad mikroorganizmov zodpovedný. So svojou neziskovou organizáciou Nadácia misie archa (AMF) sa snaží na rôznych miestach slnečnej sústavy založiť archívy uchovávajúce ľudské vedomosti. Podobné miesto malo vzniknúť aj na Mesiaci, dáta a vzorky prevážala práve izraelská sonda.

Aj napriek neúspešnému pristátiu Spivack verí, že pomalky sú aspoň čiastočne v poriadku a v normálnych podmienkach sa opäť prebudia k životu.

Sonda Berešit bola prvým izraelským a zároveň súkromne financovaným aparátom, ktorý sa pokúsil dosadnúť na Mesiac. Berešit vyniesla na obežnú dráhu okolo Zeme raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX. Následne sa aparát vlastnými silami vydať k Mesiacu, mäkké pristátie ale už sonda nezvládla.

Berešit je hebrejský názov biblickej knihy Genesis (1. Mojžišova) a zároveň prvé slovo celej Biblie. V preklade doslova znamená „Na počiatku“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sonda #mesiac #živočíchy #SpaceIL #Berešit #pomalky