Vedci objavili 39 doteraz neznámych galaxií

Ako poklad nevyčísliteľnej hodnoty označili vedci objav záhadných galaxií, ktorý by mohol zmeniť uhol pohľadu na doteraz známy vesmír.

12.08.2019 10:52
7qb6uoiqkkx Mhba Fx GAi Zn-650-80 Foto:
Vedcom sa podarilo galaxie objaviť vďaka spojeniu niekoľkých observatórií, čo im umožnilo pozrieť sa hlbšie a ďalej do vesmíru.
debata

Okrem ďalšej nádeje pre mimozemský život by totiž mohol pomôcť porozumieť doteraz nie úplne pochopeným kľúčovým úkazom, ako sú masívne čierne diery či temná hmota.

Vedcom sa podarilo galaxie objaviť vďaka spojeniu niekoľkých observatórií, čo im umožnilo pozrieť sa hlbšie a ďalej do vesmíru. Dovideli za hranicu toho, kam je možné pozrieť sa Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom.

Podľa serveru The Independent odborníci už skôr očakávali, že sa niekde za hranicou nami viditeľného vesmíru nachádzajú ďalšie galaxie, ale až teraz ich skutočne našli. Objav im teraz umožní prehodnotiť časť toho, čo si o fungovaní vesmíru doteraz mysleli.

„Ide o prvý takto obrovský objav galaxií z prvých dvoch miliárd rokov existencie vesmíru,“ uviedol Tao Wang z Univerzity v Tokiu. Vesmír v súčasnosti existuje zhruba 13,7 miliardy rokov. „Doteraz sme ich (galaxie) nevideli, ale terajšie odhalenie ide úplne proti všetkému, čo sme vedeli o vývoji útvarov v tomto ranom období vesmírnej evolúcie. Teraz možno získame ďalšie detaily, ktoré nám pomôžu celý proces vývoja vesmíru pochopiť,“ vysvetlil.

Keby boli novo objavené galaxie viditeľné ľudským okom, boli by podľa Wanga úplne úžasné a išlo by o ešte oveľa lepší pohľad, než aký nám ponúka súčasná obloha. Podľa neho sú totiž ešte oveľa úchvatnejšie než naša Mliečna dráha. „Väčšia hustota hviezd znamená, že by nebo bolo ešte majestnátnejšie. Objavovali by sa totiž vo väčšom meradle a boli by jasnejšie,“ uviedol.

Zo Zeme je však všetkých 39 nájdených galaxií zle vidieť aj napriek tomu, že sú oveľa väčšie ako tie, ktoré poznáme. Svetlo z nich totiž prejde obrovskú vzdialenosť. Práve svetlo ale pomôže vedcom zistiť, aké staré galaxie sú.

„Naozaj nebolo ľahké ostatných presvedčiť, že sú útvary také staré,“ povedal Wang. Pôvodná domnienka o ich existencii vraj pochádza zo Spitzerovho vesmírneho ďalekohľadu, ktorý využíva infračervené žiarenie. Pre potvrdenie museli využiť Very Large Telescope (Veľmi veľký ďalekohľad), čo je sústava štyroch ďalekohľadov s priemerom 8,2 metra v severnom Čile na hore Cerro Parana.

Teraz vedci dúfajú, že im objav pomôže rozlúštiť niektoré odveké tajomstvá hlbokého vesmíru, ako sú napríklad masívne čierne diery, ktoré sa nachádzajú v strede galaxií. Mohol by pomôcť vysvetliť, ako sa tieto útvary formujú. „Masívne galaxie sú tiež úzko spojené neviditeľnou temnou hmotou,“ uviedol profesor Kohn Kotaro z Univerzity v Tokyu. „To zohráva úlohu pri formovaní štruktúry a rozloženie galaxií,“ dodal. Podľa neho teraz prišiel čas, aby teoretici úplne prehodnotili svoje teórie.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #observatóriá #galaxie #space.com