Indická sonda Čandraján-2 prešla na preletovú dráhu k Mesiacu

Indická sonda Čandraján-2 (Mesačná loď 2) dnes skoro ráno indického času opustila obežnú dráhu okolo Zeme a prešla na preletovú dráhu k Mesiacu.

14.08.2019 08:37
debata (2)

Informoval o tom denník The Times of India. K Mesiacu by mala doletieť 20. augusta, v septembri potom má pristáť na lunárnom povrchu.

Sonda strávila na obežnej dráhe okolo Zeme 22 dní. Počas manévru bol motor zapálený na zhruba 20 minút (1 203 sekúnd). Obežnú dráhu sonda opustila o 2:21 indického času (o 22:51 v utorok SELČ).

Obežnú dráhu okolo Mesiaca dosiahne za šesť dní. Sondu tvorí družica, ktorá bude obiehať okolo Mesiaca, pristávací modul s vedeckými prístrojmi a šesťkolesové robotické vozidlo.

Úlohou družice popri dátovej podpore aparátov bude z obežnej dráhy okolo Mesiaca vykonávať snímkovanie vo vysokom rozlíšení. Pristávací modul potom bude robiť seizmografické, teplotné a elektromagnetické merania. Vybavený je aj americkým zrkadlovým systémom, ktorý v rámci presného merania vzdialenosti Zeme od Mesiaca a presného určenia pozície sondy odráža laserový lúč späť do miesta pôvodu.

Pre Indiu je to už druhá misia k Mesiacu, kam v roku 2008 vyslala družicu Čandraján-1 (Mesačná loď 1), ktorá krúžila okolo Mesiaca a ktorá bola o rok neskôr vyhlásená za stratenú. Súčasťou prvej generácie Čandrajánu bola aj dopadová sonda, ktorá sa nárazom o mesačný povrch zničila.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #Sonda #mesiac #Čandraján-2