Indická sonda Čandraján-2 sa dostala na obežnú dráhu Mesiaca

Indická kozmická loď Čandraján-2 uskutočnila v utorok prechod na obežnú dráhu Mesiaca a dokončila tak najzložitejší manéver svojej misie. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Indickej organizácie pre výskum vesmíru (Indian Space Research Organisation - ISRO).

20.08.2019 08:54
Čandraján-2 Foto: ,
Indická kozmická loď Čandraján-2 krátko po štarte z kozmodrómu Indickej organizácie pre výskum vesmíru na ostrove Šríharíkota, 22. júla 2019.
debata (8)

Prechod na obežnú dráhu Mesiaca bol „úspešne ukončený o 09.02 h miestneho času (05.32 h SELČ) s využitím palubnej pohonnej jednotky. Manéver trval 1738 sekúnd,“ uvádza sa vo vyhlásení ISRO.

Ambíciou Indie je stať sa po Rusku, Spojených štátoch a Číne len štvrtou krajinou, ktorej kozmická loď alebo sonda by pristála na Mesiaci. Ak aj zvyšok misie prebehne podľa plánu, Čandraján-2 by mal na lunárnom južnom póle pristáť 7. septembra.

Kozmická loď Čandraján-2 pozostáva z mesačného orbiteru, pristávacieho modulu a prieskumného vozidla. Do prípravy misie investovala India 150 miliónov dolárov a všetky jej súčasti vyvinula svojpomocne. Pristávací modul misie Čandraján-2 (v preklade „lunárne vozidlo“) by sa mal pokúsiť o mäkké pristátie v blízkosti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca.

Prieskumné vozidlo sa bude pohybovať po Mesiaci približne 14 dní. Má zhromažďovať údaje o vode, mineráloch, skalných útvaroch či o otrasoch mesačného povrchu a na Zem posielať získané dáta a fotografie.

Prvá indická lunárna sonda Čandraján-1 odštartovala v roku 2008 a bola navedená na obežnú dráhu okolo Mesiaca, kde fungovala zhruba dva roky. Indický premiér Naréndra Módí avizoval, že jeho krajina vyšle do roku 2022 k Mesiacu misiu s posádkou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #obežná dráha #mesiac #Čandraján-2