NAŽIVO: Na ISS letí vesmírna loď. 'Pilotuje' ju robot

Z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane dnes ráno odštartovala ruská raketa Sojuz-2.1a s loďou Sojuz MS-14, ktorá na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) letí bez ľudskej posádky, ale s robotom.

22.08.2019 08:49
fedor Foto:
Fiodor už letí na ISS.
debata (111)

Oznámili to ruské médiá. Ide o prvý certifikačný let inak pilotovanej lode z radu Sojuz MS s využitím nosiča Sojuz-2.1a. Pristátie na ISS je naplánované na sobotné ráno.

Sojuz MS-14 dosiahol obežnú dráhu a začal cestu k orbitálnej stanici, uviedol spravodajca agentúry Interfax zo strediska riadenia letu. Nosná raketa, ktorá loď vyniesla mimo atmosféru, z Bajkonuru odštartovala v 05:38 SELČ a všetky tri jej stupne sa oddelili normálne, dodal.

Až doteraz vesmírne lode Sojuz MS vynášali na obežnú dráhu rakety Sojuz-FG, ale ruskej vesmírnej agentúre Roskosmos už zostala jediná raketa tohto typu a tá má na konci septembra dopraviť na ISS novú posádku.

Foto: roscosmos.ru
souz.ms-14.fedor

Na palube Sojuzu MS-14 sa nachádza „jediný člen posádky“, človeku podobný robot Fiodor, ktorý sa stane prvým ruským androidom na ISS. Pri štarte zavelil tradičné „Ideme!“. Rovnakým povelom začal prvý človek vo vesmíre Jurij Gagarin svoj oblet Zeme. Potom už robot odovzdával na Zem telemetrické údaje, vrátane násobkov preťaženia, poznamenal Interfax.

Pripomenul, že člen súčasnej posádky ISS Alexander Skvorcov bol pred júlovým letom vyškolený pre prácu s androidom: ten bude presne opakovať pohyby vďaka špeciálnemu obleku so snímačmi, ktorý bude mať Skvorcov na sebe. Na ISS Fiodor zotrvá dva týždne, návrat na Zem je naplánovaný na 7. septembra. Očakáva sa, že v budúcnosti by android mohol pracovať v oblastiach, kde by nasadenie človeka bolo príliš namáhavé či nebezpečné. S umelou inteligenciou by mal poslúžiť pri cestách do vzdialeného vesmíru.

Android je poistený na 4,4 miliardy rubľov.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #android #Sojuz #robot #posádka