Posádka ISS preparkovala loď, aby umožnila pristáť lodi s robotom Fjodorom

Traja členovia posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) dnes skoro ráno SELČ nastúpili do lode Sojuz MS-13 a "preparkovali" ju na iný spojovací uzol.

26.08.2019 12:48
Russia Space Foto:
Humanoidný robot Fjodor, ktorý sa nachádza na palube ruskej kozmickej lode Soyuz.
debata (3)

Cieľom bolo uvoľniť miesto pre opakovaný pokus o pristátie lode Sojuz MS-14 s robotom Fjodorom, ktoré sa nepodarilo v sobotu. Informovali o tom ruská a americká vesmírna agentúra.

Loď Sojuz MS-14 bez posádky odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v stredu k overovaciemu letu zlučiteľnosti nosnej rakety Sojuz-2.1a s pilotovaným loďami z radu Sojuz MS. V sobotu ráno SELČ sa „ms-štrnástka“ mala pripojiť k ISS v automatickom režime, keď však bola vo vzdialenosti 96 metrov od stanice, začala sa od nej náhle vzďaľovať.

Chyba podľa všetkého nebola vo „Fjodorovej“ lodi, ale v navigačnom systéme na vesmírnej stanici. Ruský kozmonaut Alexander Skvorcov a jeho kolegovia Talian Luca Parmitano a Američan Andrew Morgan sa dnes so Sojuzom MS-13 najprv odpojili od spojovacieho uzla (dokovacieho portu) na module Zvezda. Skvorcov, ktorý pilotoval, sa potom s loďou vzdialil na 38 metrov od stanice a po obrátke pristál pri porte modulu Poiska. Oba moduly, Zvezda aj Poiska, sú súčasťou ruskej sekcie orbitálneho komplexu.

K uvoľnenému uzlu na Zvezde by sa v utorok skoro ráno (v 05:12 SELČ) mala znovu pokúsiť pristáť loď Sojuz MS-14. Na jej palube je robot Fjodor s identifikačným označením Skybot F-850. Meria 1,8 metra a váži 160 kilogramov. Okrem neho loď zo Zeme prepravila pre posádku ISS viac ako pol tony ďalšieho nákladu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #kozmonauti #vesmírna loď #orbitálny komplex