Nové skafandre neumožnia vykonávať Gagarinov rituál. Močenie na koleso autobusu

Rusko predstavilo na veľtrhu MAKS 2019 v Moskve nové skafandre Sokol-M. Budú ľahšie, ekonomickejšie a všetky švy budú vzduchotesné. Kozmonauti v nich tak nebudú môcť vykonávať rituál, ktorý započal Jurij Gagarin.

31.08.2019 06:57
sokol 0 Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Agentúra Roskosmos (Federálna kozmická agentúra) predstavila nový prototyp skafandrov, ktorý má nahradiť staré skafandre Sokol-K. Nový skafander Sokol-M je vyrobený z nových materiálov, bude ľahší a prispôsobí sa rôznym veľkostiam.

Dizajn skafandra však znemožní tradíciu, ktorú kozmonauti štartujúci z kozmodromu Bajkonur praktizujú už od čias, kedy prvý človek vyletel do vesmíru. Jurij Gagarin sa pred svojim letom vymočil na zadné koleso autobusu, ktorý ho v roku 1961 viezol k rakete.

Odvtedy sa počas každého štartu autobus zastaví a posádka sa pre šťastie po Gagarinovom vzore vymočí na kolesá. Ženy nie sú povinné sa na tomto rituáli podieľať, avšak mnoho z nich si vraj aspoň prinesie fľaštičku so svojim močom a kolesá ošpliechajú.

„Nie som si veľmi istý, ako v nových skafandroch budú môcť v tradícii pokračovať," priznal Sergej Pozdňjakov, riaditeľ firmy Zvezda, ktorá nové vesmírne obleky vyrobila

Zatiaľ čo zipsy starých skafandrov mali tvar V, ktoré smerovalo do rozkroku, Sokol-M má len jeden zips umiestnený diagonálne. „Máme dizajnové špecifikácie, ktoré nehovoria, že je nutné močiť na koleso,“ uviedol Pozdňjakov. Dodal, že ak by Roskosmos špecifikácie zmenil, môže firma špeciálny rázporok na skafandre pridať.

Nové skafandre budú mať mnoho výhod. Oproti starým „sokolom“, ktoré museli byť vyrábané na mieru každému kozmonautovi, nové sa dokážu prispôsobiť rôznym veľkostiam, sú kompletne vzduchotesné a ľahšie. Či tradícia kompletne zanikne, alebo si aj muži budú nosiť malú fľaštičku, ukáže až čas.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #rituál #kozmonauti #Jurij Gagarin #skafandre