Na Mesiaci sa pokúsi pristáť modul indickej sondy Čandrájan-2

India sa dnes pred polnocou môže stať štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci.

06.09.2019 08:01
vikram Foto:
Dnes by mal na lunárny povrch dosadnúť modul Vikram.
debata

Podľa indickej vesmírnej agentúry ISRO by medzi 22:00 a 23:00 SELČ mal na lunárny povrch dosadnúť modul Vikram indickej sondy Čandrájan-2 (Mesačná loď 2), ktorá sa zo Zeme vydala na cestu 22. júla.

Kým sonda zostane na obežnej dráhe, pristávací modul po pondelkovom oddelení zostupuje k mesačnému povrchu. Dosadnúť má v oblasti južného pólu, kde sa ešte nikto o pristátie nepokúsil. Asi štyri hodiny potom by malo z modulu vyjsť šesťkolesové lunárne vozítko, ktoré sa bude venovať chemickej analýze odobratých vzoriek.

Cieľom je preskúmať trvalo zatienené krátery, o ktorých sa vedci domnievajú, že by mohli obsahovať až 100 miliónov ton vody. Tento predpoklad potvrdila predchádzajúca misie indickej sondy Čandraján-1 z roku 2008. Podľa vedcov by zásoby vody a minerálov v kráteroch mohli z Mesiaca urobiť vhodné miesto na zastávku pri budúcich ďalekých cestách do vesmíru, napríklad pri ľudskej misii na Mars.

Doteraz s pristátím svojich prístrojov na prirodzenej obežnici Zeme uspeli USA, Rusko (respektíve bývalý Sovietsky zväz) a Čína. Izraelu v apríli nevyšiel pokus so sondou Berešit. Zatiaľ teda ako posledná v januári zdarne na Mesiac dorazila čínska sonda Čchang-e 4 s robotickým vozidlom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sonda #India #mesiac #Čandraján-2