Zomrel prvý nemecký kozmonaut Sigmund Jähn

Prvý nemecký kozmonaut Sigmund Jähn zomrel v sobotu vo veku 82 rokov. O deň neskôr to oznámilo Nemecké stredisko pre letectvo a kozmonautiku (DLR), z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA.

23.09.2019 09:15
debata
Sigmund Jähn. Foto: SITA/AP, ZB
nemecko kozmonaut Sigmund Jähn Sigmund Jähn.

„Nemecká kozmonautika prišla o celosvetovo uznávaného kozmonauta, vedca a inžiniera,“ uviedla riaditeľka DLR Pascale Ehrenfreundová.

Jähn bol členom posádky, ktorá v auguste 1978 absolvovala sovietsky pilotovaný vesmírny let Sojuz 31 so štartom z kozmodrómu Bajkonur k vesmírnej stanici Saľut 6.

Sigmund Jähn reprezentoval bývalú Nemeckú demokratickú republiku (NDR) a so sovietskym kozmonautom Valerijom Bykovským, ktorý zomrel tiež v tomto roku, strávil vo vesmíre sedem dní, 20 hodín a 49 minút.

Jähn bol v NDR veľmi populárny a považovaný za hrdinu. Napriek svojej sláve zostal po celý život skromný, za čo si vyslúžil rešpekt mnohých.

„Správa o smrti Sigmunda Jähna nás hlboko zasiahla. Každé naše stretnutie bolo veľmi osobné. Naše priateľstvo totiž nebolo založené iba na kozmonautike a jeho neúnavnej podpore európskych kozmonautov. Som nesmierne vďačný za to, že som ho mohol stretnúť, a nikdy naňho nezabudnem,“ vyhlásil generálny riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Johann-Dietrich Wörner.

Ulf Merbold z bývalej Nemeckej spolkovej republiky (NSR) sa v roku 1983 stal druhým Nemcom, ktorý letel do vesmíru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vesmír #kozmonaut