Pred 60 rokmi vedci prvýkrát uvideli odvrátenú stranu Mesiaca

Niekdajší Sovietsky zväz si v pretekoch o dobývaní vesmíru pripísal nejedno prvenstvo, jedným z nich sú aj prvé snímky odvrátenej strany Mesiaca.

07.10.2019 15:18
debata
Snímka odvrátenej strany Mesiaca. Foto: nasa.gov
luna Snímka odvrátenej strany Mesiaca.

Postarala sa o ne sonda Luna 3, ktorá ich urobila 7. októbra 1959.

Luna 3 odštartovala z kozmodrómu Bajkonur 4. októbra 1959. Vyfotogra­fovala približne 70 percent plochy onej strany Mesiaca, ktorú predtým ľudské oko nikdy nevidelo. Vzhľadom k tomu, že sa doba rotácie Mesiaca rovná dobe obehu okolo Zeme (28 dní), je k nej totiž stále privrátený jednou stranou.

Luna 3 mala priemer 120 a dĺžku 130 centimetrov a hmotnosť 278,5 kilogramu. Na oboch koncoch niesla kamery a orientačné systémy zamerané na Mesiac a Slnko. Veľkou novinkou bolo tiež využitie slnečných batérií na povrchu telesa; predchádzajúce stanice využívali iba energiu z batérií.

Sondu navyše aktívne stabilizovala sústava gyroskopov a trysiek na stlačený plyn.

Luna 3. Foto: nasa.gov
luna 3 Luna 3.

Sonda preletela 7. októbra 1959 okolo Mesiaca a potom, čo sa začala vracať smerom k Zemi, začala vo vzdialenosti 65 200 kilometrov od jeho povrchu fotografovať. To skončilo 3 200 kilometrov nad lunárnym povrchom. Potom bol naexponovaný 35 milimetrový film, chránený proti pôsobeniu kozmického žiarenia, vyvolaný podobne ako v klasickej pozemskej „čiernej komore“. Procedúra však prebiehala v automatickom režime a v mimoriadne ťažkých podmienkach stavu beztiaže.

Poslednú fázu predstavovalo odvysielanie 29 získaných snímok do riadiaceho strediska. Signál vysielaný Lunou 3 bol však mimoriadne slabý, a tak sa podaril až piaty pokus o odovzdanie snímok.

Celkovo sa podarilo odvysielať na Zem 17 obrázkov. Sú nízkej kvality, čo je spôsobené jednak slabým rádiovým signálom pri prenose, ale aj zlými svetelnými podmienkami počas fotografovania.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #kozmodróm #Luna3