Sonda Solar Orbiter sa pripravuje na cestu z Európy do USA

Sonda Európskej kozmickej agentúry (ESA) Solar Orbiter pre výskum Slnka sa pripravuje na prevoz z Nemecka do Spojených štátov.

18.10.2019 15:00
Solar Orbiter node full image 2 Foto:
Solar orbiter.
debata (1)

Na dnešnej tlačovej konferencii povedal Eckard Settelmeyer zo spoločnosti Airbus Defence and Space, že aparát bude teraz zabalený a dopravený do zámoria. Vypustenie sondy do vesmíru je plánované na február 2020 na palube rakety Atlas V.

Výskumné zariadenie zostavila na objednávku ESA spoločnosť Airbus Defence and Space v hornobavorskom Ottobrunne, kde európska agentúra usporiadala pre novinárov rozlúčku.

Sonda obsahuje meracie prístroje, ktoré poskytli Veľká Británia, Španielsko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko a USA, ale aj Česká republika.

Štart misie je plánovaný na február 2020. Po zhruba dvoch rokoch by sa Solar Orbiter mal dostať na dráhu, z ktorej bude môcť vykonávať meranie. Počas tejto doby sa bude pohybovať v rozličných vzdialenostiach od Slnka, takže sonda bude vystavená teplotám od mínus 180 do 600 stupňov Celzia.

„My sa zatiaľ budeme snažiť elektroniku udržať na izbovej teplote a detektory na čo najnižšej teplote,“ dodal Settelmeyer k náročnosti projektu.

Sonda bude na obežnej dráhe podobnej dráhe planéty Merkúr a bude pozorovať oblasť okolo oboch slnečných pólov. Súčasťou misie je zistiť, čo spôsobuje slnečný vietor a ako vzniká koronálne magnetické pole. Skúmať bude tiež heliosféru či slnečné erupcie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #slnko #vesmír #Sonda #ESA