Čína otestovala pristávací modul na Mars

Zariadenie počas skúšky predviedlo svoje schopnosti vzlietnuť, vyhýbať sa prekážkam a spomaliť.

14.11.2019 09:26
China Space Foto: ,
Čína testovala svoj pristávací modul na Mars, pričom si prizvala aj medzinárodných pozorovateľov.
debata (1)

Čína testovala svoj pristávací modul na Mars, pričom si prizvala aj medzinárodných pozorovateľov. Test sa uskutočnil na mieste pri Pekingu v podmienkach simulujúcich podmienky na Marse. Zariadenie počas skúšky predviedlo svoje schopnosti vzlietnuť, vyhýbať sa prekážkam a spomaliť.

Na test prišli hostia z 19 krajín, vrátane veľvyslancov z Brazílie, Talianska a Francúzska. „Toto podujatie je prvým verejným vystúpením čínskej prieskumnej misie na Mars a je tiež dôležitým opatrením pre Čínu pri pragmatickom uskutočňovaní vesmírnych medzinárodných výmen a spolupráce,“ uviedla v stanovisku Čínska národná vesmírna agentúra (CNSA).

Čína plánuje vyslať pristávací modul a rover na Mars na budúci rok. Ich cieľom je detailnejšie preskúmať Červenú planétu.

Čínsky vesmírny program sa rýchlo vyvíja, a to najmä od prvej misie s ľudskou posádkou v roku 2003. Čína sa usiluje spolupracovať s ďalšími svetovými vesmírnymi agentúrami. Spojené štáty americké však zakázali väčšinu vesmírnej spolupráce s Čínou pre obavy z ohrozenia národnej bezpečnosti, čo napríklad Číne znemožňuje účasť na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Aj napriek tomu sa čínsky vesmírny program naďalej snaží upevniť si pozíciu vesmírnej mocnosti. Tento rok sa napríklad Číne podarilo pristáť s lunárnym modulom na odvrátenej strane Mesiaca.

1 debata chyba