Vedci sú v šoku. Na Marse nevysvetliteľne narástla hladina kyslíka

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) preskúmal nové údaje svojho vozítka Curiosity z Marsu a zistil, že sa na červenej planéte nečakane pohybuje hladina kyslíka.

15.11.2019 09:28
mars Foto:
Ilustračné foto.
debata (38)

V množstve tohto pre život nevyhnutného plynného prvku v tamojšej atmosfére vedci totiž detekovali nevysvetliteľné zmeny, miestami ho totiž môže byť vo vzduchu až skoro o tretinu viac ako obvykle.

Objav prichádza potom, čo sa NASA prvýkrát výrazne zamerala na skúmanie a meranie sezónnych zmien (nielen) kyslíka na Marse, konkrétne nad tamojším kráterom Gale, kde rover Curiosity operuje.

Podľa expertov pre neobvyklé výkyvy kyslíka na susednej planéte neexistuje žiadne vysvetlenie. „Zbadali sme niečo také prvýkrát, bolo to ohromujúce,“ rozplýva sa podľa britského denníka The Independent Sushil Atreyu, profesor klimatických a kozmických vied na Michiganskej univerzite v Spojených štátoch.

Zistenie prichádza navyše v čase, keď sa vedci stretávajú tiež s tajomstvom metánu na Marse. Ako sa teraz ukázalo aj pri kyslíku, aj jeho množstvo kolíše spôsobom, ktorý sa zdá byť náhodný.

Počas štúdie, ktorá pomocou špeciálneho prístroja na „bruchu“ vozítka analyzovala atmosféru na Marse v priebehu troch marsovských rokov (čo zodpovedá necelým šiestim rokom na Zemi), sa zistilo, že plyny ako dusík či argón sa počas roka správajú predvídateľne.

Podiel plynov stúpa a klesá v pomere k drobným premenám množstvo oxidu uhličitého (CO2), ktorý tvorí zhruba 95 percent atmosféry červenej planéty.

Astronómovia sa domnievali, že pri kyslíku, ktorý podľa analýz tvorí len 0,16 percenta atmosféry, bude možné pozorovať a predikovať rovnaké (a nie príliš veľké) zmeny.

Šokovali ich však údaje, akým spôsobom v skutočnosti vzrástla jeho hladina na jar a v lete. Ako uvádza NASA na svojom webe, množstvo kyslíka vo vzduchu v kráteri vzrástlo proti bežnej úrovni počas jari a leta naraz až o 30 percent, potom kleslo späť na pôvodnú hladinu.

Takýto vzorec sa navyše opakoval každú jar, ale množstvo „pridaného“ kyslíka sa vždy líšilo. To naznačuje, že sa tam kyslík možno sám vyrába a následne mizne vo atmosfére.

Výskumníci boli takí zaskočení, že najprv skontrolovali, či prístroje na sonde Curiosity vôbec pracujú správne – a overili, že to tak skutočne je.

„Snažíme sa na tú záhadu prísť,“ potvrdila planetárna vedkyňa z Goddardovho vesmírneho strediska pri NASA a vedúca štúdie Melissa Trainerová, že to expertom nedá spať.

Skutočnosť, že sa správanie kyslíka neopakuje každú sezónu a je teda nepredvídateľné, núti podľa nej vedcov myslieť si, že nejde o jav, ktorý by mal čo do činenia s tamojšou atmosférickou dynamikou. „Musí tu byť nejaký chemický zdroj či skryté zásobárne, ktoré ešte nevieme popísať,“ uvažuje.

Odborníci ďalej špekulujú, že podobnosť medzi tajomstvom kyslíka a metánu na Marse môže nakoniec byť viac než len náhoda. Je možné, že správanie oboch plynov má rovnakú – a doteraz neznámu – príčinu.

"Začíname pozorovať túto istú pozoruhodnú koreláciu (vzájomný vzťah) medzi metánom a kyslíkom po veľkú časť marsovského roka. Odpoveď ale zatiaľ nikto nemá,"dodal Atreyu.

Američania v meraní atmosféry Marsu mienia pokračovať a prispieť tak k vyriešeniu problematiky kyslíka, pretože je to práve po prvýkrát, čo sa s takým zaujímavým a premenlivým správaním stretávame po dobu niekoľkých za sebou idúcich rokov. „Nerozumieme tomu,“ sumarizujú vedci.

Množstvo kyslíka v atmosfére celej červenej planéty sa podľa teraz známych poznatkov pohybuje priemerne okolo 0,16 percenta, a to je oproti 21 percentám v prípade zemskej atmosféry naozaj značný rozdiel.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Curiosity #mars #NASA #metán #kyslík #Mars Rover Concept