K ISS zamierila loď Progress, na stanici pristane v pondelok

Z kozmodrómu Bajkonur dnes raketa Sojuz-2.1a úspešne vyniesla na obežnú dráhu nákladnú loď Progress MS-13. Ruský vesmírny kamión mieri na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), kam dopraví zásoby a ďalší náklad, vrátane náhradného dielu pre bežecký pás.

06.12.2019 11:13
debata (1)

Pristátie lode u spojovacieho uzla modulu Pirs ruskej sekcie ISS je podľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos naplánovaný pred poludním v pondelok 9. decembra. Stane sa tak deň po tom, čo na orbitálny komplex dorazí nákladná loď Dragon americkej spoločnosti SpaceX, ktorú vyniesla do vesmíru raketa Falcon 9 z Mysu Canaveral vo štvrtok.

Progress MS-13 na stanicu dopraví celkom 2,5 tony nákladu. Podľa serveru spaceflight now ide o 1 350 kilogramov suchého nákladu uloženého v izolovanom oddelení lode (vrátane potravín i vianočných dobrôt), 650 kilogramov paliva pre pohonný systém ruskej časti stanice, 420 kilogramov vody a 50 kilogramov kyslíka.

Medzi prepravovaným nákladom je tiež napríklad náhrada za poškodený pás zariadenia, na ktorých sa kozmonauti behaním udržujú v kondícii. Podľa agentúry DPA na palube lode Progress je tiež počítač potrebný pre nemecko-ruský projekt Icarus, zameraný na sledovanie migrácie a životných podmienok rôznych druhov zvierat z obežnej dráhy okolo Zeme.

K orbitálnemu komplexu by Progress MS-13 mala zostať pripojená do júla budúceho roka. Loď, ktorú posádka postupne naloží odpadom, potom pri zostupe zhorí v horných vrstvách atmosféry.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Sojuz #Bajkonur #Progress