Bezosov turistický modul zdolal hranicu vesmíru

Súkromná americká spoločnosť Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa vykonala v Texase úspešný dvanásty suborbitálny test svojej rakety New Shepard s modulom, v ktorom majú v budúcnosti lietať vesmírni turisti.

12.12.2019 19:13
debata (1)

Táto konkrétna znovupoužiteľná raketa letela už šiesty raz, jej modul potom sám navyše prekonal pomyselnú hranicu vesmíru.

Miesia bez posádky sa suborbitálnym letom trvala od štartu rakety po pristátie modulu desať minút a 16 sekúnd, napísal server Spaceflight Now.

Štart bol pre nepriazeň počasia preložený z utorka na stredu, avšak aj v stredu bol pre hmlu viackrát posunutý. Napokon New Shepard vzlietol z kozmodromu Blue Origin na západe Texasu o 18:53 SEČ.

Po dvoch minútach a 45 sekundách sa modul od rakety odpojil a samostatne vystúpal do výšky 104,5 kilometra, čím prekročil hranicu kozmického priestoru a na niekoľko minút sa potom táto kapsula podľa agentúry AP ocitla v stave beztiaže.

Pomyselnú hranicu vesmíru stanovila Medzinárodná letecká federácia na 100 kilometrov nad zemským povrchom. Americká vesmírna agentura NASA aj tamojšie letectvo považujú za rozoznateľnú hranicu mezdi atmosférou a vesmírom už výšku 50 míľ (80,5 kilometra).

Raketa New Shepard je navrhnutá tak, aby bola schopná lietať opakovane. Konkrétny stroj, ktorý bol použitý teraz, letel už šiesty raz.

Po vynesení modulu sa raketa zniesla dolu voľným pádom, kým klesanie zbrzdila zažehnutím motora, potom vo vztýčenej polohe dosadla na zem – po lete trvajúcom sedem minút a 25 sekúnd.

Chvíľu po nej pristál mäkko vďaka trom veľkým padákom aj modul. V module určenom pre šesťčlennú posádku ani tentokrát neleteli ľudia, podobne ako pri predošlých letoch. Miesto nich boli na palube prístroje pre experimenty NASA.

Blue Origin plánuje podnikať s turistami suborbitálne lety, pri ktorých sa modul priblíži k hranici vesmíru, prípadne ju prekoná, ale nedosiahne obežnú dráhu okolo Zeme. Ľudia na palube majú pri tejto výprave zažiť približne na päť minúť stav beztiaže.

Pôvodne spoločnosť plánovala zahájiť komerčné lety s pasažiermi už tento rok, podľa všetkého sa tak ale stane až na budúci rok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #test #Jeff Bezos #kozmická loď #Blue Origin