Kapsula Starliner sa nepripojí k ISS

Kapsula mala doletieť na ISS, ale nedostala sa na potrebnú pozíciu.

20.12.2019 13:07 , aktualizované: 21.12.2019 07:16
star Foto:
Boeing dostal od NASA kontrakt na prepravu astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu a späť na Zem s využitím nosnej rakety a pilotovanej lode podobne ako súkromná spoločnosť SpaceX.
debata (166)

Vesmírna kapsula Starliner spoločnosti Boeing, ktorá sa v piatok počas prvého testovacieho letu vychýlila z plánovanej trasy, sa napokon nespojí s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Kapsula, v ktorej by mali v budúcnosti cestovať astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), je stále vo vesmíre, stabilná a v bezpečí. Na Zem sa vráti v nedeľu, pričom by mala pristáť na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku, kde bolo jej pristátie naplánované na 28. decembra. Informovali o tom Boeing aj NASA.

S kapsulou ráno z Mysu Canaveral úspešne vzlietla raketa Atlas 5, ktorej štartu sa prizerali tisícky divákov. Pol hodiny po štarte však Boeing oznámil, že sa Starliner nedostal na správnu orbitu potrebnú k ďalšej ceste na ISS. Predstavitelia firmy a vesmírnej agentúry uviedli, že kapsule nefungoval správne časovač a spálila viac paliva, ako mala, v dôsledku čoho by sa nedostala bezpečne na vesmírnu stanicu.

Kapsula mala na ISS pobudnúť týždeň. Na jej palube je vianočné pohostenie a darčeky pre šiestich astronautov na stanici, stovky semien stromov, doklad pre leteckú dopravu, ktorý patril zakladateľovi Boeingu, a figurína menom Rosie. Let mal otestovať všetky systémy či záťaž pri vzlietnutí a plánovanom pristátí.

Ak by bol testovací let úspešný, Boeing by ju už v lete mohol vyslať do vesmíru aj s ľudskou posádkou. Taký scenár je však neistý. Šéf NASA Jim Bridenstine uviedol, že je zatiaľ veľmi skoro na to, aby vedeli povedať, či bude potrebný ďalší test bez posádky, než v kapsule poletia aj astronauti. Ak by však mala kapsula posádku už v piatok, podľa Bridenstinea by mohla zasiahnuť, opraviť problém a dostať ju na ISS.

Aj spoločnosť SpaceX, ktorá tiež spolupracuje s NASA, chce na budúci rok vyslať astronautov do vesmíru. Stať by sa tak mohlo už na jar. Jej testovací let bez posádky sa konal v marci.

NASA zo Spojených štátov nevyslala do vesmíru svojich astronautov už takmer deväť rokov. Jej astronauti, vďaka spolupráci s Ruskom, lietajú do vesmíru z Kazachstanu, a tam sa aj vracajú.

Boeing začal pracovať na Starlineri v roku 2010. Kapsula je navrhnutá pre sedem ľudí, lietala by však so štyrmi alebo piatimi. Je päť metrov vysoká, servisný modul, ktorý je k nej pripevnený, má priemer 4,5 metra. Prvou posádkou kapsuly by mali byť Mike Fincke a Nicole Mann z NASA a Chris Ferguson z Boeingu. Trojica bola počas testovacieho letu v riadiacom stredisku.

166 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #Boeing