VIDEO: Pozrite si prstencové zatmenie Slnka

Ľudia v južnej Ázii a častiach Blízkeho východu sledovali nezvyčajné prstencové zatmenie Slnka. Informovala o tom agentúra Reuters.

26.12.2019 13:05
debata

Prstencové zatmenie vzniká, keď sa Mesiac nachádza blízko svojej najväčšej možnej vzdialenosti od Zeme, a teda je z pozemskej perspektívy príliš malý na to, aby zakryl celý slnečný kotúč. Výsledkom je potom efekt, ktorý vyzerá ako ohnivý kruh, ktorý sa vytvorí okolo siluety Mesiaca.

Zatmenie bolo možné pozorovať od Indie, Pakistanu, Srí Lanky a Thajska po Singapur a Indonéziu. Viditeľné bolo aj zo Saudskej Arábie.

Indonézske úrady na pozorovanie zatmenia poskytli teleskopy a stovky okuliarov na ochranu očí. Viac ako dvojminutové zatmenie pozorovali tisícky ľudí, niektorí pritom pískali a tlieskali.

Šéf singapurskej astronomickej spoločnosti Albert Ho uviedol, že terajšie zatmenie bolo len jedno z dvoch, ktoré budú zo Singapúru viditeľné počas zvyšku tohto storočia, to ďalšie sa očakáva v roku 2063.

Zatmenie Slnka je väčšinou z niektorého miesta na Zemi možné vidieť dvakrát do roka, maximálne však päťkrát, poznamenal Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #zatmenie #zatmenie slnka