Blízka hviezda Betelgeuze zhasína. Možno vybuchne

Hviezda Betelgeuze v súhvezdí Orion, ktorá kedysi patrila k deviatim najjasnejším hviezdam na našej oblohe, od októbra rýchlo stráca na jasnosti.

28.12.2019 08:54
shutterstock 1297195900 Foto:
Ešte v októbri Betelgeuze žiarila 2,5 krát viac, než je tomu teraz, kedy sa v rebríčku najžiarivejších hviezd prepadla na 23. miesto.
debata (4)

Vedci preto nevylučujú, že vo vzdialenejšej budúcnosti exploduje. Informovala o tom televízia CNN, ktorá cituje výskum profesora astronómie Eda Guinana z americkej Villanovej University.

Ešte v októbri Betelgeuze žiarila 2,5 krát viac, než je tomu teraz, kedy sa v rebríčku najžiarivejších hviezd prepadla na 23. miesto.

Guinan, ktorý hviezdu so svojimi kolegami sleduje od 80. rokov, považuje Betelgeuze za kandidáta na supernovu, teda na hviezdnu explóziu.

Betelgeuze, ktorá je červený nadobor, je podľa Guinana stará asi deväť miliónov rokov. Životný cyklus hviezd tejto veľkosti pritom činí desať miliónov rokov.

„Aj keď už nadišiel jej čas, za nášho života neexploduje. Stane sa tak pravdepodobne počas nasledujúcich 200– až 300 tisíc rokov,“ poznamenal. Čo je však z vesmírneho hľadiska „za chvíľku“.

Betelgeuze patrí medzi premenné hviezdy, pretože pravidelne stráca a potom zase získava na jasnosti. Tieto cykly trvajú asi 420 dní. V uplynulých mesiacoch sa síce hviezda nachádzala vo svojom bežnom cykle, kedy prichádzala o jasnosť, v porovnaní s minulými rokmi ale bola zmena dramatickejšia.

Podľa matematických modelov by fáza útlmu mala skončiť v polovici januára. Guinan ale upozornil, že Betelgeuze sa často riadi vlastnými pravidlami, kedy vypočítané modely správania nerešpektuje. „Osobne si myslím, že sa vráti späť, ale pozorovať zmenu hviezd je zábavné,“ uviedol.

Je tiež možné, že hviezda bude pokračovať v útlme jasnosti. To by podľa neho znamenalo, že sa ocitneme tesne pred úžasným svetelným zážitkom.

A pretože je Betelgeuze vo vzdialenosti zhruba 700 svetelných rokov, čo je v galaktickom meradle možné považovať za tesné susedstvo, prípadná explózia by mala vplyv aj na Zem.

Až existujúca hviezda vyhorí na železné jadro a nebude schopná jadrovej fúzie, rýchlo sa zrúti, čo následne povedie k explózii. Bývalý červený nadobor sa rozžiari jasnou modrou farbou, ktorá bude žiariť tri až štyri mesiace. Proces vyhasnutia potom potrvá asi rok.

Hviezda Betelgeuze prenikla aj do pozemskej kultúry, z jej okolia napríklad pochádzala postava Forda Prefecta z knihy Stopárov sprievodca po galaxii, v Hviezdnych denníkoch ju spomína Stanisław Lem a anglická slovná hračka dala meno aj postavičke zlého škriatka Beetlejuice.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #planéta #astrológia #obloha #Orion #súhvezdie #hvviezda