VIDEO: Nový americký robot má na Marse pátrať po stopách dávneho života

Robotické vozítko, ktoré tento rok vyšlú na Mars, nebude pátrať len po stopách života, ale poslúži aj ako predvoj pre cestu človeka na povrch červenej planéty.

11.01.2020 06:30
Mars 2020 Foto:
Nové vozidlo Mars 2020 bude schopné analyzovať Mars až na mikroskopickej úrovni.
debata

Informáciu zverejnili vedci NASA pri predstavovaní svojho nového vozítka, ktoré je už takmer hotové a jeho misia má začať podľa aktuálnych plánov v júli.

Pri dĺžke tri metre a šírke 2,7 metra je veľké približne ako osobné auto. Rovnako ako jeho predchodca Curiosity, ktorý na Marse pristál v lete 2012, má šesť kolies, ktoré mu umožnia pohyb v skalnatom teréne. Je vybavený 23 kamerami, prístrojmi pre chemický rozbor látok, viac ako dvojmetrovým kĺbovým ramenom či dvoma „ušami“ pre snímanie marsovských vetrov. Poháňať ho bude miniatúrny jadrový reaktor.

„Bol navrhnutý na hľadanie známok života, teda je vybavený veľkým množstvo rôznych nástrojov, ktoré nám pomôžu pochopiť geologický a chemický kontext na povrchu Marsu, a zároveň zhromažďovať vzorky s cieľom prepraviť ich jedného dňa späť na Zem,“ citovala agentúra AFP jedného z predstaviteľov misie Mars 2020 Matta Wallacea.

Vo februári NASA odošle prístroj do Kennedyho vesmírneho centra na Floride, kde bude dokončená montáž. K Marsu by mal zo základne na myse Canaveral odletieť v júli, pristátie na červenej planéte je plánované na február 2021.

Cieľom misie je preskúmať asi 250 metrov hlboký kráter Jazero, ktorý bol podľa doterajších hypotéz kedysi plný vody. Experti se domnievajú, že na mieste je veľké množstvo nedotknutých sedimentov starých miliardy rokov, ktoré by mohli ukrývať pozostatky dávneho života. „Pátrame po pradávnom mikrobiálnom živote, z doby pred miliardami rokov, kedy sa Mars oveľa viac podobal Zemi,“ uviedol Wallace.

Priviezť na Zem vzorky marsovských sedimentov sa dosiaľ ľudstvu nepodarilo. Wallace naznačil, že taký scenár by mohol byť skutočnosťou okolo roku 2030. Tiež si myslí, že výsledky misie Mars 2020 budú klúčové pre prípadnú výpravu ľudí na červenú planétu.

"Vnímame to ako predvoj ľudskej misie na Mars, povedal Wallace. Pripravované robotické vozítko totiž bude testovať tiež vybavenie na výrobu kyslíka z oxidu uhličitého, ktorý je na Marse všadeprítomný. Získaný kyslík by členovia eventuálnej výpravy potrebovali nielen na prežitie, ale aj na produkciu paliva na spiatočnú cestu.

NASA sa aktuálne snaží na povrch Marsu dopraviť už svoje piate prieskumné vozítko. V poradí štvrté Curiosity po viac ako siedmych rokoch na planéte stále brázdi plošinu ležiacu juhovýchodne od kráteru Jazero. Najnovjší model má výskum robiť najmenej dva roky.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #NASA #výskum #kozmonauti #robot