Spoločnosť SpaceX vyniesla do kozmu ďalšiu sériu družíc Starlink

Raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX dnes úspešne vyniesla na obežnú dráhu ďalších 60 družíc chystanej siete Starlink, ktorá má umožniť vysokorýchlostný prístup k internetu z ktoréhokoľvek miesta na Zemi.

07.01.2020 08:41
starlink-pre-deployment-video-still-879x485 Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ide už o tretiu podobne veľkú sériu satelitov vyslanú na orbit, čím sa zo SpaceX stala firma prevádzkujúca najväčší počet umelých družíc na svete. Jeden zo satelitov má navyše prvýkrát experimentálne náter, ktorý by mal tlmiť odrazivosť svetla a tým bojovať proti svetelnému smogu.

Sedemdesiat metrov vysoká raketa Falcon 9 vyletela dnes o 03:19 SEČ z mysu Canaveral na Floride.

Satelity, z ktorých každý váži asi 260 kilogramov, vyniesla do výšky približne 290 kilometrov. Družice po sérii testov využijú svoj vlastný pohon, aby sa dostali do výšky 550 kilometrov, kde zaujmú svoje miesto na vopred určené obežnej dráhe.

Spoločnosti sa podarilo okrem úspešného vynesenie satelitov na orbit tiež kontrolovane pristáť s vyhoretým prvým stupňom nosnej rakety na plošine Of Course I Still Love You v Atlantickom oceáne.

SpaceX sa snaží opätovným používaním niektorých častí rakiet znížiť celkové náklady letov do vesmíru. Pre prvý stupeň dnešnej rakety to bol už štvrtý kozmický rok, celkovo išlo o 48. úspešné pristátie prvého stupňa rakety Falcon 9 na plávajúcej plošine.

Space X má v pláne vyniesť na obežnú dráhu celkom 12 000 satelitov Starlink.

Plán na umiestnenie takto veľkého počtu satelitov na obežnú dráhu však vzbudzuje kritiku u niektorých vedcov. Satelity Starlink totiž odrážajú svetlo a navyše budú vysielať veľké množstvo rádiových vĺn. Astronómovia sa preto obávajú, že svetelné a elektromagnetické znečistenie výrazne skomplikuje pozemské pozorovanie hviezd. Kritici tiež upozorňujú, že pohyb takého množstva Starlinkov po orbite sťaží kozmické lety aj pohyb súčasných družíc kvôli hrozbe kolízie.

Spoločnosť Space X tvrdí, že problémy nie sú také vážne a že postupne pracuje na ich eliminácii. Jedným z navrhovaných riešení má byť aj experimentálny náter na jednej zo dnes vyslaných družíc, ktorý by mal tlmiť odrazivosť svetla.

SpaceX dúfa, že sa satelitná sieť Starlink stane kľúčovým zdrojom financovania väčších vesmírnych projektov, ako je napríklad plán kolonizovať Mars. „Myslíme si, že toto je základný kameň na ceste k založeniu sebestačného mesta na Marse a základne na Mesiaci,“ povedal zakladateľ a šéf firmy Elon Musk v máji krátko pred začatím realizácie satelitového projektu. Podobný projekt komunikačných satelitov potom v dlhodobom horizonte Musk plánuje vybudovať aj okolo červenej planéty.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #družica #SpaceX #Falcon 9