Na obežnej dráhe sa tesne minuli dva vyradené satelity

Na obežnej dráhe nad americkým štátom Pensylvánia sa tesne minuli dva vyradené satelity. Prípadná zrážka by kvôli veľkému množstvu úlomkov znamenala pre nadchádzajúcich niekoľko desaťročí hrozbu pre iné vesmírne aparáty aj pre kozmické lety.

30.01.2020 17:12
iras Foto:
Infrared Astronomical Satellite.
debata

Vo výške zhruba 900 kilometrov nad Pittsburghom sa tesne stretli astronomický teleskop IRAS, ktorý v minulosti prevádzkovali americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) s britskými a holandskými vesmírnymi agentúrami, a experimentálna družica GGSE-4 patriaca americkému letectvu.

Vzájomná rýchlosť satelitov predstavovala 14,7 kilometrov za sekundu. GGSE-4 je v kozme od roku 1967 a IRAS od roku 1983, obe zariadenia sú už nefunkčné.

Spoločnosť LeoLabs, ktorá sleduje pohyb satelitov na nízkej obežnej dráhe okolo Zeme, uviedla, že čas najväčšieho priblíženia oboch aparátov bol dnes v 0:40 SEČ. Posledné odhady uvádzali, že družice sa minú vo vzdialenosti 15 až 30 metrov. Neskôr LeoLabs na twitteri napísala, že k zrážke nedošlo, pretože radarové snímkovanie nezistilo žiadne nové úlomky.

Posledná veľká kolízia na obežnej dráhe sa stala v roku 2009, keď sa zrazili americký komerčný telekomunikačný satelit Iridium s nefunkčnou ruskou družicou. Pri zrážke vzniklo niekoľko tisíc úlomkov, uviedol portál BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #obežná dráha #satelit #kozmický let