NASA vybrala snímku dňa, zatmenie Mesiaca po zrážke s asteroidom

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dnes ako astronomickú fotografiu dňa vybral Mesiac zobrazený zo siedmich miest na svete v čase, keď na jeho povrch 21. januára minulého roka dopadol asteroid. Na vzniku snímky sa podieľali aj Česi.

05.02.2020 16:13
debata
Perspektívy mesačného zatmenia. Foto: Image Credit: F. Pichardo, G. Hogan, P. Horálek, F. Hemmerich, S. Schraebler, L. Hašpl, R. Eder
Lunar Parallax B Pon Etal 960 1 Perspektívy mesačného zatmenia.

„Dvaja zo siedmich spoluautorov tejto unikátnej mozaiky, ktorá astronómov doviedla k určeniu presných informácií o dopadnutom telese na Mesiac, sú Česi,“ povedal astronóm Petr Horálek.

Snímku dňa nazvaná Lunar Eclipse Perspectives (Perspektívy zatmenia Mesiaca) tvoria zábery súputníka Zeme nasnímané 21. januára 2019 v americkom štáte Georgia, Dominikánskej republike, Kapverdách, na španielskych Kanárskych ostrovoch, Nemecku, Rakúsku a Česku. Vtedy počas úplného zatmenia Mesiaca teleskopy v mnohých krajinách zaznamenali, že do lunárneho povrchu narazil meteorit.

Mesiac čelí dopadom vesmírnych telies bežne, čo dokazuje aj povrch posiaty krátermi. Odborníci sa vtedy zhodli na tom, že dopad bol vôbec prvý, ktorý sa podarilo spozorovať počas mesačného zatmenia. Zem v takýchto prípadoch na rozdiel od Mesiaca chráni atmosféra, v ktorej meteority vo väčšine prípadov zhoria.

Horálek vlani v januári k lunárnej udalosti poznamenal, že dopad sa podarilo zaznamenať Liborovi Hašplovi z Veľkého Oseku alebo členom astronomického krúžku v pardubickej hvezdárni. Sám úkaz snímal na Kapverdských ostrovoch Boa Vista teleobjektívom. Kratučký záblesk je tiež zjavný z brnianskej hvezdárne a planetária. Práve Hašpl a Horálek sú spoluautormi snímky, ktorä dnes NASA zverejnil.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #NASA #asteroid #snímka #mozaika