NASA: Sonda Voyager 2 je stabilná a komunikuje so Zemou

Sonda Voyager 2, ktorá už druhý rok putuje medzihviezdnym priestorom, je naďalej stabilná a komunikácia medzi ňou a Zemou je dobrá.

10.02.2020 09:05
Voyager, sonda, vesmír Foto:
Voyager 2.
debata (4)

Na svojom webe to oznámilo Laboratórium prúdového pohonu (JPL) amerického vesmírneho úradu NASA, ktorá riadi misiu sond Voyager 1 a Voyager 2, vzďaľujúcich sa zo Slnečnej sustavy. Koncom januára laboratórium informovalo o problémom vo fungovaní sondy.

JPL minulý týždeň uviedla, že sa vo Voyageri 2 spustil jeden z autonómnych protokolov pre ochranu pri výskyte nejakého problému. Voyager 1 a 2 majú naprogramovaných viac bezpečnostných postupov, ktoré im umožňujú urobiť automaticky kroky k vlastnej ochrane, ak nastanú okolnosti, ktoré môžu viesť k poškodeniu.

Podľa expertov JPL rozbor telemetrických údajov odoslaných zo sondy ukázal, že nevysvetlené oneskorenia v realizácii manévrovacích príkazov nechtiac spôsobilo súčasnú činnosť dvoch energeticky relatívne náročných systémov. To malo za následok, že sonda prekročila hranicu dostupnej energie. Ochranný softvér potom zrejme vypol vedecké zariadenia Voyageru 2, aby sa deficit energie zrovnal.

Podľa poslednej informácie zverejnenej na webe laboratória NASA sonda pokračuje v zasielaní údajov na Zem. „Vedecké tímy teraz hodnotia stav prístrojov po ich krátkom vypnutí,“ oznamuje v aktualizovanej správe JPL.

Spojené štáty vyslali sondy Voyager 1 a 2 do hlbokého vesmíru v roku 1977, každý iným smerom. Najprv 20. augusta Voyager 2 a potom 5. septembra Voyager 1. Druhý vypustený aparát sa pohybuje vyššou rýchlosťou, a preto je teraz ďalej od Zeme ako jeho „dvojča“ a do medzihviezdneho priestoru sa dostal o niekoľko rokov skôr.

Obe sondy sa síce už nachádzajú v medzihviezdnom priestore, ale Slnečnú sústavu ešte dlho neopustia, upozornila NASA. Podľa vedcov sa totiž hranica nášho solárneho systému nachádza za vonkajším okrajom Oortovho oblaku, ktorý tvorí množstvo malých objektov, ktoré sú stále pod vplyvom gravitácie Slnka.

4 debata chyba