Mimozemské chobotnice? Mesiac Jupitera ukrýva život, tvrdí vedkyňa

Britská vesmírna vedkyňa Monica Gradyová tvrdí, že môže takmer s úplnou istotou povedať, že na mesiaci Jupitera s názvom Europa existuje mimozemský život.

12.02.2020 07:10
Jupiter s moon Europa pillars Foto:
Európa - mesiac Jupitera.
debata (9)

Podľa profesorky Hope University v Liverpoole má pravdepodobne podobu organizmov podobných chobotniciam. Mali by sa vraj vyskytovať v mrazivých moriach pod zamrznutým povrchom mesiaca.

„Keď príde na vyhliadky života mimo Zeme, možno považovať takmer za isté, že sa pod ľadom na mesiaci Europa ukrýva život,“ uviedla Gradyová s tým, že by teoreticky mohol existovať aj život pod povrchom Marsu. Očakávala by tam však maximálne tak baktérie. Na Jupiterovom mesiaci Europa by očakávala vyššie formy života, prirovnanie by hľadala napríklad u pozemských chobotníc.

Kuriózne na tom je to, že domnienka existencie stvorení podobných chobotniciam na mesiaci Europa nie je ničím novým. Vo filme Europe Report nakrútenom v roku 2013 sa šestica astronautov vydala na tento mesiac hľadať stopy života a pod povrchom objavila práve stvorenia podobné chobotniciam. A presne s touto tézou teraz Gradyová prichádza.

Hubblov vesmírny ďalekohľad zaznamenal vlani v júni na spomínanom mesiaci prítomnosť chloridu sodného známeho tiež ako kuchynská soľ. Je veľmi pravdepodobné, že pod jeho zmrznutou kôrou sa ukrýva obria vodná plocha s veľkým obsahom práve chloridu sodného.

Europa je rozmerovo o niečo menšia ako mesiac Zeme. Jupiter obehne raz za 3,5 dňa. Vedci sa domnievajú, že má železné jadro a kamenný plášť.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #mesiac #zivot #jupiter #vedkyňa #chobotnica