Z mesačného prachu by sa mohol ťažiť kyslík

Napriek tomu, že Mesiac nemá atmosféru, skrýva sa v ňom množstvo kyslíka. Viazaný vo forme oxidov sa nachádza na povrchu, v tamojšom lunárnom prachu (regolite), ktorý tvorí pôdu našej prirodzenej družice.

25.02.2020 06:49
Moon Village Foto:
Ilustrácia budúcej možnej ťažby na Mesiaci.
debata

Európski vedci podľa webu ScienceAlert teraz pracujú na jeho masovom oddeľovaní od mesačných hornín.

Mesiac je takmer celý pokrytý regolitom, podložné horniny vystupujú na povrch len niekde v blízkosti príkrych kráterov či lávových kanálov. Regolit tam začal vznikať pred 4,6 miliardami rokov dopadom meteoritov či pôsobením kozmického žiarenia, ktoré narušilo povrch.

Vlani vyšla štúdia o ťažbe kyslíka z horniny napodobňujúcej regolit. Teraz má byť vyskúšaný prvý prototyp „továrne“ na kyslík, kde sa bude tento plyn získavať vo veľkom množstve.

Ak sa to podarí, mohlo by ľudstvo získať významný zdroj látky nevyhnutnej na dýchanie, ktorou by potom bolo možné zásobovať ľudské základne a kolónie na Mesiaci.

„Naše zariadenie nám umožňuje zamerať sa na produkciu kyslíka a merať ju, keď sa kyslík bude extrahovať z napodobeniny regolitu,“ povedala chemička Beth Lomaxová zo škótskej University of Glasgow a dodala: „Získavanie kyslíka zo zdrojov na Mesiaci by bolo zjavne veľmi užitočné pre budúcich lunárnych usadlíkov. A to ako na dýchanie, tak pre miestnu výrobu raketového paliva."

Zariadenie umiestnené v Európskom centre vesmírneho výskumu a technológie v Holandsku, ktoré je zariadením Európskej kozmickej agentúry (ESA), chce elektrolytickú metódu Lomaxovej využiť.

Výťažnosť by mohla byť slušná: regolit je totiž zo 40 až 45 percent tvorený práve kyslíkom. K mesačnému prachu sa ma pridávať elektrolyt, chlorid vápenatý. Zmes sa potom zahrieva na 950 stupňov a pri tejto teplote je do nej zavedený elektrický prúd. Pri tom sa uvoľňuje kyslík.

Metóda Lomaxovej umožňuje vraj vyťažiť až 96 percent všetkého kyslíka v regolite. „Odpadom“ z tohto procesu je zliatina rôznych kovov. Jej zloženie se bude líšiť v závislosti na tom, v ktorej časti Mesiaca sa bude regolit ťažiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #mesiac #kyslík #mesačný prach #regolit