Jar bude plná superzatmení. Najpôsobivejšie bude už o pár týždňov

Jar 2020 bude obrovskou potechou pre všetkých, ktorí radi sledujú obrie a jasné splny nad horizontom.

27.02.2020 06:57
moon Foto:
Ilustračné foto.
debata

Od marca do mája budú až tri superzatmenia za sebou. Mesiac bude bližšie Zemi ako bežne a bude sa tak zdať väčší a jasnejší.

Prvé z troch superzatmení nastane 9. marca, keď bude Mesiac vzdialený od Zeme 357 404 kilometrov. O mesiac neskôr, 8. apríla bude od zeme vzdialený ešte o ďalších 369 kilometrov menej a bude obiehať Zem vo vzdialenosti iba 357 035 kilometrov. Bude tak k našej planéte najbližšie od vlaňajšieho februára. Ak vyjde počasie, pôjde o najpôsobivejší zatmenie roka.

Ďalšie superzatmenie nastane už 7. mája, to už bude však Mesiac od Zeme vzdialený o viac ako štyri tisícky kilometrov ďalej, konkrétne 361 184 kilometrov.

Bežne sa vzdialenosť Zem – Mesiac udáva ako 384 400 kilometrov.

Superzatmenia sa na fotografiách zdajú naozaj veľké vďaka ilúzii, kedy je Mesiac fotený na horizonte vedľa relatívne blízkych objektov ako sú stromy, ľudia či najčastejšie budovy. V skutočnosti je však Mesiac na horizonte rovnako veľký ako potom na voľnej oblohe.

„Pretože sú tie relatívne blízke objekty pred Mesiacom, náš mozog je oklamaný a myslí si, že je Mesiac výrazne bližšie k onomu objektu, ktorý je s ním v línii nášho pohľadu. Akonáhle je vysoko na nebi, nezdá sa taký veľký. Nie sú tam totiž žiadne blízke objekty, s ktorými by sme si ho mohli porovnať,“ opisuje vedkyňa Mitzi Adamsová pôsobiaca v Marshall Space Flight Center.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #mesiac #zatmenie #superzatmenia