Umierajúce Slnko za miliardy rokov rozpráši pás asteroidov. Pohltí aj Zem

V ďalekej budúcnosti Slnko vyčerpá svoje vodíkové palivo a vstúpi do toho, čo astronómovia nazývajú fázou "obrovskej vetvy".

03.03.2020 09:56
Slnko Foto:
Realistická 3D ilustrácia povrchu Slnka so slnečnými erupciami.
debata (12)

Slnko sa stokrát zväčší, pričom jeho jas a radiácia sa zvýši tisíckrát. Táto energia podľa astronómov zahreje tzv. Hlavný pás planétok a spôsobí, že sa asteroidy budú krútiť stále rýchlejšie, až kým sa neroztrhajú na kusy, čo sa stane za zhruba šesť miliárd rokov. Fatálny dopad to bude mať aj na náš svet.

Hlavný pás planétok (asteroidov) je časť Slnečnej sústavy, ktorá sa nachádza v oblasti medzi dráhami Marsu a Jupitera. Je tam skutočne značné množstvo asteroidov.

Keďže sa väčšina veľkých planétok skladá z nazhromaždených hornín, v podstate z hromád štrku, sú náchylné k tejto teplom indukovanej rotácii alebo tzv. efektu YORP (Yarkovsky-O'Keefe-Radzievsky-Paddack effect). Väčšina planétok sa bude zmenšovať, až kým sa z nich nestanú malé homogénne fragmenty, uvádza vo svojej štúdii britská Kráľovská astronomická spoločnosť.

Simulácia predpovedá, že Slnko sa rozpadne, vznikne z neho biely trpaslík a bude absorbovať rozpadnuté asteroidy, čo takpovediac hviezdu znečistí a zmení jej spektrum. To by podľa agentúry Reuters vysvetľovalo, prečo spektrum mnohých bielych trpaslíkov naznačuje, že mŕtve hviezdy obsahujú prvky asteroidov.

Čo presne sa bude v tom čase diať so Zemou? Slnko pohltí vnútorné planéty Slnečnej sústavy: Merkúr a Venušu. A pravdepodobne aj Zem.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #Zem #asteroid #astronómovia #vodík #palivo