NASA zverejnila novú úžasnú panorámu Marsu od roveru Curiosity

Zvedavosť. Tak sa v preklade volá rover NASA Curiosity, ktorý zachytil doteraz najväčšiu panorámu povrchu Marsu.

05.03.2020 08:11
curiosity Foto:
Panoráma, ktorú vytvorilo vozítko Curiosity.
debata (13)

Panoráma sa skladá z viac ako tisíc obrázkov nasnímaných počas roku 2019, keď tím, starajúci sa o vozítko, dovolenkoval. Kompozícia obsahuje 1,8 miliardy pixelov marťanskej krajiny. Kamera rovera použila svoj teleobjektív na vytvorenie panorámy. So svojim stredo-uhlovým objektívom vytvoril panorámu s takmer 650 miliónmi pixelov s nižším rozlíšením, ktorá zahŕňa palubnú plošinu a robotické rameno.

Obe panorámy ukazujú „Glen Torridon“, oblasť na strane hory Sharp, ktorú Curiosity objavuje. Bola nasnímaná medzi 24. novembrom a 1. decembrom.

Operátori Mastcam naprogramovali komplexný zoznam úloh, ktorý zahŕňal nasmerovanie stožiaru rovera a uistenie sa, že obrázky boli zaostrené. Aby sa zabezpečilo rovnomerné osvetlenie, obmedzili zobrazovanie medzi poludním a 14. hodinou miestneho času na Marse každý deň.

„Zatiaľ čo mnohí z nášho tímu si doma užívali dovolenku, Curiosity vyrobilo túto pastvu pre oči,“ povedal Ashwin Vasavada, vedecký pracovník projektu Curiosity v laboratóriu Jet Propulsion Laboratory NASA, ktorý vedie misiu Curiosity rover. „Je to prvýkrát, čo sme počas misie venovali svoju činnosť stereofónnej 360-stupňovej panoráme.“

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Curiosity #mars #panoráma