Nový rover NASA, ktorý zamieri tento rok na Mars, dostal meno Preservence

Ďalšie prieskumné vozítko amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s pracovným názvom Mars 2020 zamieri tento rok na červenú planétu s menom Perseverance (Vytrvalosť).

10.03.2020 07:25
2020 rover name plate-1080 0 Foto: ,
Marsovský rover dostal meno Preservence.
debata (7)

O novom názve rozhodla celoamerická súťaž vypísaná úradom NASA pre deti a žiakov od materských po stredné školy.

Perseverance je šesťkolesový automatický rover s hmotnosťou 1043 kilogramov. Jeho misia zahŕňa predovšetkým hľadanie známok možného minulého, nie súčasného, ​​života na Marse.

Tým však úlohy tohto robotického výskumníka nekončia. Podľa NASA k nim patrí aj charakterizovať klímu a geológiu planéty. Perseverance bude tiež zhromažďovať vzorky marsovských hornín a prachu, ktoré by niekedy v budúcnosti mali byť prepravené na Zem. Cieľom jeho expedície je tiež pripraviť cestu pre výpravu ľudských prieskumníkov na Mars.

Štart vozítka Perservence k susednej planéte NASA predbežne plánuje na júl alebo august tohto roku. Pristáť na povrchu Marsu by mal niekedy vo februári nasledujúceho roku.

Súťaž o pomenovanie roveru Mars 2020 vyhlásil NASA vlani koncom augusta. Deti, žiaci a študenti pri nej v základnom kole poslali viac ako 28 000 návrhov. Postupné zužovanie skončilo výberom deviatich príspevkov, ktoré posudzovala najprv verejnosť na internete a z ktorých nakoniec experti vybrali meno Perservence, ktoré navrhol žiak siedmej triedy z Virgínie Alexander Mather.

„Alexov návrh vystihuje podstatu výskumu,“ povedal šéf vedeckých misií NASA Thomas Zurbuchen. „Rovnako ako každá predchádzajúca prieskumná misia, bude aj tento náš rover čeliť výzvam a bude robiť úžasné objavy. Už sme prekonali mnoho prekážok, než sme sa dostali tam, kde sme dnes – k príprave na vypustenie,“ dodal Zurbuchen.

Perservence je zatiaľ posledné v rade výskumných vozítok vyslaných na Mars, ktoré pomenovali americkí školáci. Od Sojourner v roku 1997, cez Spirit a Opportunity, ktoré na červenej planéte pristáli v roku 2004, až po rover Curiosity, ktorý na Marse báda od roku 2012.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA #Rover #červená planéta