Vesmírny radar produkuje videá zachytávajúce pohyb na Zemi

Firma Iceye má v súčasnosti štyri satelity a do konca roka k nim chce pridať ďalších šesť až osem.

16.03.2020 07:39
rsz sar-video-featured-image-2-iceye-879x485 Foto:
debata (2)

Spoločnosť Iceye sídliaca v Helsinkách zverejnila video, ktoré zachytáva pohyb na Zemi bez ohľadu na svetelné podmienky alebo počasie. V ukážke je možné vidieť napríklad pohyb lietadiel na letisku Heathrow alebo nákladné vozidlá v bani v Utahu. Na približne 20-sekundové videá využíva radar so syntetickou apertúrou (SAR), pričom zachytávanie pohybu dáva produktom Iceye úplne nový rozmer, uviedol generálny riaditeľ Rafal Modrzewski, ktorý si najviac obľúbil práve video z bane.

Satelity zaznamenávajú určité miesto 20 a 25 sekúnd, pričom softvér následne spracuje jednotlivé časti do viacerých obrazov, čím vznikne video. „Schopnosť zaznamenať pohybujúce sa objekty a vytvoriť tak mapu aktivít je najsilnejším využitím týchto videí. Náš analytický tím sa však najviac teší z využitia rôznych obrazov zaznamenaných z mierne odlišných uhlov. Záber nie je obrovský, no môže vám ponúknuť nové informácie,“ vyjadril sa Modrzewski.

Ralph Cordey, expert na pozorovanie Zeme zo spoločnosti Airbus, vyhlásil, že nič podobné doteraz nevidel. „V týchto videách je možné vidieť pohybovať sa rôzne objekty. Ďalšou otázkou však je, čo vďaka tomu získame,“ vyjadril sa.

Iceye má v súčasnosti štyri satelity a do konca roka k nim chce pridať ďalších šesť až osem. Ambíciou firmy je disponovať 18 satelitmi. Spoločnosť bola prvou spomedzi startupov využívajúcich SAR, ktorá začala s vytváraním siete vlastných satelitov.

O dáta získané pozorovaním Zeme je na trhu čoraz väčší záujem. Finančný sektor napríklad využije informácie z radarov na nezávislé overovanie produktivity baní a tovární.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vesmír #Zem #pohyb #video #radar