NASA: Fotografiou dňa je opäť snímka mladého Slováka Tomáša Slovinského

Svet dnes obletela unikátna panoramatická snímka, ktorá vznikla na Slovensku.

08.04.2020 10:54
debata (5)
Reálna panoráma svetelného znečistenia. Snímky... Foto: Tomáš Slovinský
Obr11 Reálna panoráma svetelného znečistenia. Snímky vznikli v Košiciach, Košických Olšanoch, Ďurďošíku, v Košickom Klečenove časť Borda, v obci Beňatina a za obcou Runina v Poloninách.

NASA zvolila za snímku 8. apríla fotografiu Tomáša Slovinského, ktorou chcel poukázať na dôvod, prečo strácame hviezdy.

„Možno to znie ako námet na dobré sci-fi, avšak hviezdy skutočne strácame. Táto panoramatická snímka nie je len peknou fotografiou, ale predovšetkým poukazuje na fakt, ako svetelné znečistenie vplýva na kvalitu nočnej oblohy. S podobnou reálnou panoramatickou fotografiou som sa zatiaľ nestretol, preto je možné, že je prvá svojho druhu. Fotografia vznikala šesť dní v rovnakom čase (približne 3:30 AM) na šiestich miestach s rôznym stupňom svetelného znečistenia,“ približuje vznik fotografie jej autor Tomáš Slovinský. „Jej spracovanie si vyžadovalo približne dva dni. Môžem povedať, že za touto fotografiou stojí viac ako týždeň cestovania a práce. Výsledok však stál za to,“ konštatoval.

Na krok od vesmíru. Póza na tejto... Foto: Tomáš Slovinský
Obr21 Na krok od vesmíru. Póza na tejto panoramatickej fotografii perfektne predstavuje opis mojich pocitov počas noci v Parku tmavej oblohy Poloniny.

Zatiaľ čo v mestách napočítame sotva zopár hviezd, na miestach s tmavou oblohou, akými sú na Slovensku napríklad Poloniny, môžeme napočítať tisíce hviezd, voľnými očami pozorovať kontrastnú Mliečnu cestu, či iné zaujímavosti ako napríklad galaxiu v súhvezdí Androméda.

Svetelné znečistenie

Svetelné znečistenie je nadbytočné svetlo rozptýlené v ovzduší, umelo vytvorené človekom, ktoré neznečisťuje Zem či ľudí, ale nočnú oblohu. „Skúste si spomenúť na posledný zážitok, keď ste na oblohe videli obrovské množstvo hviezd. Mnoho ľudí si totiž myslí, že stačí vyjsť kúsok za mesto a pohľad na nočnú oblohu je vskutku perfektný. No nie tak celkom. Hoci je pravda, že čím ďalej sa od zdroja svetelného znečistenia nachádzame, tým je obloha kvalitnejšia. Za skutočne tmavou oblohou ale treba cestovať. My na Slovensku ale relatívne tmavú oblohu máme – nachádza sa v Poloninách, kde je oficiálne vyhlásený Park tmavej oblohy Poloniny. Od tohto pásma existuje ešte tmavšia obloha, tá sa však už na Slovensku nenachádza,“ vraví Tomáš Slovinský.

Problémy spojené so svetelným znečistením narastajú čoraz rýchlejšie a ovplyvňujú naše životy bez toho, aby sme si to uvedomovali. Netýka sa to len vedcov, astronómov, či pozorovateľov. Evolučný proces človeka trval milióny rokov, ale elektrický zdroj svetla je tu menej ako 150 rokov.

Pohľad na Zem z ISS. Foto: nasa.gov
Obr31 Pohľad na Zem z ISS.

Problém svetelného znečistenia rastie exponenciálne a výrazne narastá od zavedenia LED osvetlení. Prispieva k zníženiu tvorby melatonínu, čo preukázateľne nabúrava náš denný rytmus, či skracuje spánok, avšak v značnej miere môže prispieť aj k výskytu rôznych chorôb. Takisto ovplyvňuje aj ekonomiku. Ročne sa takto na celom svete nadbytočne „vysvieti“ niekoľko miliárd eur.

“Ako bude vyzerať nočná obloha v budúcnosti? Je na nás, ako sa k tejto problematike postavíme a ako sa podelíme o naše prírodné dedičstvo s ďalšími generáciami. Som rád, že sa práve táto myšlienka dostala medzi ľudí a môže sa aspoň malou čiastkou pričiniť k zmene,” dodal Tomáš Slovinský.

Tomáš Slovinský sa narodil v roku 1994 v Košiciach. Venuje sa astrofotografii a popularizácii astronómie. Jeho najväčšou vášňou je fotografovanie nočnej oblohy v kombinácii s krásou, ktorú príroda ponúka.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #fotografia #snímka #hviezdy