Výskumníci vytvorili prvú komplexnú geologickú mapu Mesiaca

Tímu odborníkov sa s využitím množstva starých aj nových údajov prvýkrát podarilo komplexne zmapovať a jednotne klasifikovať celý lunárny povrch.

03.05.2020 19:52
geologicka mapa mesiaca Foto:
Geologická mapa Mesiaca.
debata (19)

Na výslednej mape, nazvanej „Zjednotená geologická mapa Mesiaca“ (Unified geologic Map of the Moon), sa podieľali najmä vedci z amerického USGS Astrogeology Science Center. Videoukážku digitálne mapy ponúka agentúra AP.

Experti z vedeckého centra pre astrogeológiu na mape spolupracovali s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) a výskumným ústavom Lunar and Planetary Institute.

Geologická mapa je syntézou šiestich regionálnych geologických máp z misií Apollo, aktualizovaných na základe údajov z nedávnych satelitných misií, napríklad z družice Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ktorá má k dispozícii tiež laserový výškomer LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter). Ten dokáže detailne zaznamenať aj topografickú štruktúru Mesiaca.

zväčšiť Geologická mapa Mesiaca. Foto: astrogeology.usgs.gov
Unified_Geologic_Map_of_The_Moon Geologická mapa Mesiaca.

Mesačná mapa má slúžiť ako definitívny plán povrchovej geológie našej prirodzenej družice pre budúce ľudské lunárne misie. Podľa tvorcov bude navyše užitočná pre medzinárodnú vedeckú komunitu, pedagógov i širokú verejnosť.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Luna #mesiac #mapa #lunárny povrch