Astronómovia objavili exoplanétu Kepler-88 d

Teleso je trojnásobne väčšie ako Jupiter.

01.05.2020 08:34
Kepler88 Foto:
Exoplanéta Kepler 88 d.
debata

Astronómovia objavili tretiu exoplanétu v systéme Kepler-88 vzdialenom od Zeme viac ako 1200 svetelných rokov. Exoplanéta dostala meno Kepler-88 d a okolo hviezdy Kepler-88 obehne za štyri pozemské roky.

V Slnečnej sústave je najväčšou planétou Jupiter, ktorý je 300-krát väčší ako Zem. Kepler-88 d je trojnásobne väčší ako Jupiter, čo znamená, že je väčší ako zvyšné dve známe exoplanéty v systéme Kepler-88.

Vedci zbierali dáta počas šiestich rokov pomocou Keckových teleskopov na Havajských ostrovoch. Svoje poznatky zverejnili v žurnále Astronomical.

Spomínané dve planéty v systéme spoznali už predtým. Kepler-88 b a c obiehajú oveľa bližšie svojej hviezdy. Kepler-88 b je menší ako Neptún a okolo hviezdy obehne za 11 pozemských dní. Kepler-88 c je porovnateľný s Jupiterom a okolo hviezdy obehne za 22 dní.

„Keďže je Kepler-88 d trojnásobne väčší ako Jupiter, má v histórii systému Kepler-88 ešte väčší vplyv ako takzvaný kráľ Kepler-88 c, ktorý je veľký asi ako Jupiter,“ uviedli autorka štúdie Lauren Weiss a Beatrice Watson Parrent z Astronomického ústavu Havajskej univerzity.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Kepler #jupiter #exoplanéta