"Požiar" vo vesmíre. NASA založila oheň v kozmickej lodi

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vykonal minulý týždeň ďalšie pokusy s ohňom v kozme.

23.05.2020 09:52
sygnus Foto:
Sygnus.
debata (8)

V rámci experimentu Saffire-IV došlo k zapáleniu niekoľkým väčších a dlhších plameňov v podobe ohnivého pásu vnútri zásobovacej lode Cygnus, ktorá patrí spoločnosti Northrop Grumman. Išlo o test limitov horľavosti materiálov vo vesmíre.

Saffire (Spacecraft Fire Safety Demonstration Project) je projekt NASA zahŕňajúci šesticu experimentov, ktoré skúmajú, ako sa oheň rozhorí a ako sa potom šíri vo vesmíre, najmä ako to potom môže vyzerať na palube budúcej kozmickej lode určenej pre cesty na Mesiac a Mars, a to práve aj v stave beztiaže. Pre NASA je otázka požiarnej bezpečnosti v kozme dôležitá.

Počas štvrtého experimentu Saffire-IV vedci pálili vzorku látky SIBAL, zloženej zo 75 percent z bavlny a z 25 percent zo sklolaminátu, uviedla agentúra Reuters.

Tento rozsiahly experiment bol vzdialene aktivovaný operátormi americkej firmy Northrop Grumman, pričom zamestnanci úradu NASA ho pomáhali monitorovať. Dáta budú ešte niekoľko dní vyhodnocovať.

Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) opustila nákladná loď Cygnus NG-13 v pondelok 11. mája. Po odpútaní od ISS bola premiestnená na bezpečnú vzdialenosť pomocou robotického ramena Canadarm-2. Neskôr bol uskutočnený onen starostlivo pripravovaný pokus Saffire-IV, ktorého cieľom je zistiť limity šíreniu ohňa a limity horľavosti materiálu vo vesmíre.

Okrem toho má Cygnus NG-13 ešte vypustiť na obežnú dráhu okolo Zeme niekoľko minidružic Cubes. V zemskej atmosfére potom zhorí 29. alebo 30. mája.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vedci #NASA #kozmická loď #pokus