Štart lode Crew Dragon odložili. Neprialo počasie

Štart vesmírnej lode Crew Dragon spoločnosti SpaceX s ľudskou posádkou naplánovaný na stredu odložili na sobotu z dôvodu nepriaznivého počasia. Nad Kennedyho vesmírnym strediskom sa celý deň vznášali sivé mračná, z ktorých miestami pršalo. Okrem toho sa pri brehoch Južnej Karolíny sformovala búrka Bertha. "Ďalšou príležitosťou na štart je sobota 30. mája o 15:22 (21:22 nášho času)," uviedla SpaceX na svojom twitteri.

27.05.2020 18:00 , aktualizované: 23:12
USA Florida raketa SpaceX štart Foto: ,
Raketa SpaceX Falcon 9 s vesmírnou loďou Crew Dragon pred štartom z Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Kanaveral na Floride 26. mája 2020.
debata (467)

Astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley niekoľko hodín čakali na štart na palube.

Malo ísť o prvý let amerických astronautov americkou loďou z územia Spojených štátov od roku 2011, kedy NASA ukončila program raketoplánov. Úrad preto tiež túto udalosť označil ako Launch America (Štart Amerika). Historickým prvkom misie je však to, že do vesmíru dostane ľudskú posádku prvý raz súkromný dopravca. Nosná raketa Falcon 9 a loď Crew Dragon patria spoločnosti SpaceX podnikateľa Elona Muska.

Astronauti NASA Douglas Hurley (vľavo) a Robert...
Raketa SpaceX Falcon 9  s vesmírnou loďou Crew...
+6Astronauti Douglas Hurley a Robert Behnken.

Pred štýlovým odjazdom k rakete v autách Muskovej spoločnosti Tesla sa Behnken a Hurley rozlúčili s blízkymi a hovorili s Muskom a riaditeľom NASA Jimom Bridenstinom. Dvojici astronautov poprial veľa šťastia aj americký prezident Donald Trump. Prezident a prvá dáma USA Melania Trumpová sledovali pokus o štart priamo na Floride.

Predštartové prípravy zahŕňali, okrem iného previerky skafandrov posádky, vrátane kontroly ich tesnosti.

NASA sa stala závislou na ruskej vesmírnej agentúre Roskosmos po ukončení programu raketoplánov v polovici roka 2011. Zbaviť sa tejto závislosti je pre Američanov nielen otázkou prestíže, ale aj nákladnosti. Hovorca NASA Stephanie Schierholzová nedávno oznámila, že miesto pre jedného astronauta v Sojuze bude na plánovaný jesenný let stáť viac ako 90 miliónov dolárov.

Hurley a Behnken sa na vesmírnej stanici pridajú k trojici astronautov, ktorí tam prileteli v apríli – Anatolijovi Ivanišinovi a Ivanovi Vagnerovi z ruskej agentúry Roskosmos a Chrisovi Cassidymu z NASA. Astronauti sa budú podieľať na výskume, plniť ďalšie pokyny a vykonávať aj testy na Crew Dragon. Kapsula môže zostať na orbite 110 dní, no dĺžka misie zatiaľ nie je určená.

Po skončení misie sa kapsula s astronautmi na palube autonómne odpojí od ISS a vráti sa na Zem. Pristáť by mala podľa plánov v Atlantickom oceáne pri pobreží Floridy.

Dnešný let je stále ešte len testom novej lode. Zatiaľ sa nevie, koľko času Behnken a Hurley na ISS strávia. Či to bude jeden alebo štyri mesiace, závisí od toho, ako dobre si ich Crew Dragon povedie, ale aj na stave ďalšej pilotovanej lode Crew Dragon, ktorú SpaceX pripravuje pre prvú, už prevádzkovú misiu týchto vesmírnych transportérov, označenú ako Crew-1.

467 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #Elon Musk #SpaceX