Solar Orbiter preletí chvostom kométy

Európska vesmírna sonda Solar Orbiter (SolO), zameraná na výskum Slnka, v nadchádzajúcich dňoch preletí chvostom kométy.

31.05.2020 07:53
Solar Orbiter node full image 2 Foto:
Solar orbiter.
debata

Vedci sa chystajú mimoriadnu príležitosť využiť a prostredníctvom jej nástrojov chcú získať dáta aj mimo plánovanú misiu. V piatok o tom informovala Európska vesmírna agentúra (ESA).

Prelet cez chvost kométy ATLAS vedci neplánovali. Výskumníkov z misie SolO na príležitosť upozornil Geraint Jones z britského Mullard Space Science Laboratory a oni sa rozhodli zabezpečiť spustenie štyroch nástrojov sondy, aby nazhromaždili údaje o prachu a nabitých časticiach, ktoré zanecháva kométa. Podobné prelety cez chvosty komét podľa ESA dosiaľ zaznamenali len šesťkrát a aj to potom, ako sa to stalo.

Podľa vedeckého riaditeľa ESA Günthera Hasingera toto nečakané stretnutie s kométou „poskytne misiu s jedinečnými príležitosťami a výzvami“, čo je, ako tvrdí, dobré. „Šance, ako je táto, sú súčasťou dobrodružstva vedy,“ dodal.

Solar Orbiter vzlietol k Slnku vo februári. Sonda za 1,5 miliardy eur je vybavená kamerami a senzormi, ktoré budú okrem iného snímať póly našej hviezdy či zachytávať plazmu a magnetické pole emitované Slnkom.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #Kométa #ESA #Solar orbiter