Zakotvenie posádky Dragonu bolo neuveriteľne hladké, vyžívajú sa astronauti

Astronaut NASA Doug Hurley priznal, že on aj jeho kolega Bob Behnken boli prekvapení, aké hladké bolo ich dokovanie v Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

03.06.2020 15:38
ISS vesmírna stanica Foto:
ISS a Crew Dragon po zakotvení.
debata (22)

Nových členov posádky dopravil k orbitálnemu laboratóriu Crew Dragon, prvá súkromná loď, ktorá kedy vzala ľudí do vesmíru. A navyše prvé pilotované americké plavidlo štartujúce pomocou rakety z územia USA za posledných deväť rokov.

„Samotný proces dokovania a pripojenia k ISS sme necítili. Pritom v minulosti v raketopláne si človek pripadal tak trochu "rozbito“," opísal svoje skúsenosti s kozmickými letmi Hurley, ktorý v roku 2011 pôsobil ako pilot pri misii STS-135 na ISS, čo bola posledná misia raketoplánu Atlantis.

„Až do dokovania letel Dragon veľmi podobne ako raketoplány. Správal sa tiež veľmi podobne. Ale čo nás veľmi prekvapilo, že sme pri dokovaní nič necítili. Bolo to také hladké. A keď už sme zakotvili, cítili sme v lodi malý otras. Pýtali sme sa potom chlapcov na ISS a oni tiež povedali, že počas dokovania necítili nič,“ popísal Hurley podľa agentúry Reuters pristávanie.

Behnken uviedol, že ešte stále nie je jasné, ako dlho bude ich „testovacia misia“ trvať. Mali by tam stráviť jeden až štyri mesiace.

Veliteľom ISS je teraz Američan Chris Cassidy, na palube sú ešte dvaja ruskí kozmonauti: Ivanišin a Ivan Vagner.

Loď Crew Dragon patrí SpaceX, čo je americká súkromná spoločnosť miliardára Elona Muska. SpaceX v spolupráci s NASA vyslala v sobotu 30. mája dvoch astronautov na orbit z Floridy (pôvodne bol let naplánovaný na stredu 27. mája, ale pre zlé počasie štart zrušili). Išlo o prvý kozmický let astronautov NASA z americkej pôdy od roku 2011, kedy Američania ukončili svoj program raketoplánov. Let bol prelomový aj preto, že astronautov po prvý raz v histórii do kozmu vyniesla raketa súkromnej spoločnosti.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #astronauti #SpaceX #Crew Dragon