Astronómovia opäť zachytili záhadné rádiové vlny. Pravidelne sa opakujú

Astronómom sa podarilo znovu detekovať tajomné rádiové signály prichádzajúce z hlbín vesmíru, ktoré navyše majú pravidelne sa opakujúci vzorec.

13.06.2020 05:56
debata (10)

Konkrétne výskumníci pátrajúci po tzv. rýchlych rádiových zábleskoch (fast radio burst, FRB) určili, ako sa jeden identifikovaný výboj s označením 121102 cyklicky opakuje, napísal denník The Independent.

Rýchlymi rádiovými zábleskami sa v rádioastronómii nazývajú rádiové vlny vo vesmíre. Jednotlivé FRB sa vysielajú buď raz a neopakujú sa, alebo sú (menej často) opakované. Tie zo vzdialených galaxií zvyčajne trvajú len niekoľko milisekúnd, ale sú schopné vydávať viac energie ako 500 miliónov Sĺnk.

Už niekoľko samostatných rýchlych rádiových výbojov z posledných rokov bolo nepriamo vysledovaných späť k ich zdrojom v iných galaxiách, hoci ešte nie je jasné, čo presne ich vyvolalo.

Samotné signály FRB 121102 k nám prilietajú z priestoru v súhvezdí Povozník, a to podľa serveru Phys.org z miesta vzdialeného neuveriteľné tri miliardy svetelných rokov v inej galaxii.

Výbuchy prichádzajú v približne 90-dňovom okne, po ktorom nasleduje tiché obdobia 67 dní. To všetko sa potom opakuje a zanecháva tak podľa expertov pozoruhodné 157-denné obdobie. Vedci to sledovali niekoľko rokov, aby si to overili.

Taký dlhý cyklus by mohol naznačovať, že výbuchy sú spojené s vírivým, orbitálnym pohybom nejakej hmotnej či neutrónovej hviezdy alebo čiernej diery.

„Je to vzrušujúci výsledok, pretože ide len o druhý systém, pri ktorom veríme, že má takúto moduláciu v aktivite výbojov,“ teší sa vedúci novej štúdie Kaustubh Rajwade z britskej Manchesterskej univerzity.

„Detekcia periodicity poskytuje dôležité vodidlo pri hľadaní pôvodu výbuchov. Cykly aktivity by mohli argumentovať proti pohybujúcej sa neutrónovej hviezde,“ dodal podľa denníka The Independent.

Vedci dúfajú, že tento vzorec využijú k budúcemu lepšiemu pochopeniu týchto signálov. Doteraz sme totiž nedokázali odhaliť spôsob, ako by sa výbuchy mohli tvoriť, presný zdroj teda nepoznáme. Jediná istota je, že veľmi krátke, ale veľmi silné vlny musia vychádzať z nejakej neznámej, dosť extrémnej časti minulosti kozmu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vedci #astronómovia #rádiové signály #vzorec