NASA predpokladá, že Crew Dragon sa vráti na Zem v auguste

Loď Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX sa s astronautmi americkej vesmírnej agentúry NASA Robertom Behnkenom a Douglasom Hurleyom vráti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) na Zem pravdepodobne v auguste.

15.06.2020 12:13
dragon turkey unlabeled Foto:
Crew Dragon.
debata

Podľa portálu spaceflight now to oznámil vedúci činiteľ NASA pre misie ľudí vo vesmíre Kenneth Bowersox.

Crew Dragon pristál na ISS 31. mája, deň po štarte z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Pre vesmírny výskum Spojených štátov išlo o dôležitú udalosť, pretože znamená koniec závislosti Američanov na ruských raketách a lodiach Sojuz. Prvýkrát po deviatich rokoch od ukončenia programu raketoplánov odleteli americkí astronauti americkou loďou z územia USA.

Ako dlho Behnken a Hurley na orbitálnom komplexe zostanú nebolo pred štartom určené, ale malo by to byť v rozmedzí jedného až štyroch mesiacov. Bowersox povedal, že termín návratu závisí od viacerých faktorov, ako je fungovanie Crew Dragonu, postup práce oboch astronautov na ISS a počasie v zónach plánovaného pristátia v Atlantickom oceáne a v Mexickom zálive.

Podľa Bowersox prvá misia Crew Dragonu s posádkou, ktorá je stále ešte testovacia a má označenie Demo-2, zatiaľ prebieha dobre. „Nestanovili sme dĺžku misie Demo-2, kým sme nedostali posádku na ISS a nevideli, ako Dragon funguje. Loď si vedie veľmi dobre, takže si myslíme, že je rozumné, aby tam posádka zostala mesiac alebo dva,“ uviedol šéf pilotovaných misií NASA.

„Radi by sme ich dostali domov niekedy v auguste,“ povedal Bowersox. Pritom prezradil, že do konca júla sú naplánované nejaké pracovné smeny terajšieho veliteľa ISS astronauta NASA Christophera Cassidyho s Behnkenom mimo ISS. Mali by nahradiť staré batérie novými lítium-iónovými, ktoré na stanicu dopravila koncom mája japonská nákladná loď Kunotori 9.

Spaceflight now k tomu napísal, že sa očakáva, že Behnken vystúpi von najmenej dvakrát koncom júna a začiatkom júla.

Nemenované zdroje podľa portálu k termínu návratu upozornili, že ak poveternostné podmienky budú vyzerať priaznivo, NASA a SpaceX by sa mohli rozhodnúť pre návrat Crew Dragonu ešte pred koncom júla.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #Crew Dragon