Emiráty pripravujú prvú arabskú misiu na Mars. Na jeho orbitu vypustia sondu

Už v priebehu niekoľkých týždňov by sa na cestu na Mars mohla vydať prvá arabská sonda. Niekoľko rokov ju vyvíjali Spojené arabské emiráty.

15.06.2020 15:00
Mars, NASA Foto:
Mars vo svojich skutočných farbách.
debata (1)

Cesta na obežnú dráhu planéty Mars by jej mala trvať 7 mesiacov, počas ktorých prekoná vzdialenosť až 493 miliónov kilometrov. Sonda, do ktorej vývoja investovali Spojené arabské emiráty milióny eur, by mala opustiť Zem už v priebehu niekoľkých týždňov. Štart rakety, ktorá ju vynesie do vesmíru, je zatiaľ naplánovaný na 15. júl. Ak všetko pôjde hladko, bude to prvá arabská sonda.

Cieľom misie s názvom „Nádej Marus“ nie je pristáť na Marse, ale zostať v jeho orbite a skúmať zmeny v atmosfére planéty počas celého roka. Ten na Marse trvá presne 687 dní. Obísť planétu na jej orbite by mala sonda za 55 hodín. Sondus tromi rôznymi typmi senzorov by mala do vesmíru vyniesť raketa štartujúca z japonského ostrova Tanegašima. Jeden zo senzorov bude merať prachové častice a ozón, druhý (infračervený spektrometer) bude merať spodnú časť atmosféry a tretí (ultrafialový spektrometer) bude merať hladiny kyslíka a vodíka.

Skúmať bude únik vodíka a kyslíka

Získané dáta by mali následne poslúžiť na analýzu miestnej klímy a pochopenie príčin atmosférickej straty vrátane vymiznutia vodíka a kyslíka z povrchu planéty. „Skúmame planétu, ktorá je veľmi podobná tej našej, no prešla viacerými zmenami, ktoré spôsobili, že sa nej nemôže nachádzať voda, ako jeden zo základných stavebných kameňov pre vznik a zachovanie života,“ uviedla pre denník The Guardian emirátska ministerka pre pokročilé vedy, Sarah al-Amiri. Emiráty by vo svojom výskume chceli zodpovedať aj na niektoré pridružené otázky. „Napríklad, ak je na Marse veľká piesočná búrka, zvyšuje sa tým šanca na únik vodíka a kyslíka?“

Všetky dáta, ktoré Spojené arabské emiráty z misie získajú, poskytnú dvom stovkám výskumných inštitúcií po celom svete, vrátane americkej NASA. Na obežnú dráhu Marsu by sa mala sonda dostať na budúci rok vo februári. Okrem emirátskej misie na Mars plánujú tento rok podobné misie aj Spojené štáty a Čína, aj keď s menej veľkolepými víziami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #planéta #Spojené arabské emiráty #vesmírna misia