V britskom Oxfordshire majú najväčšiu testovaciu vesmírnu komoru v krajine

V britskom Národnom centre na testovanie satelitov (NSTF) v Oxfordshire postavili najväčšie zariadenie na testovanie vesmírnych lodí v krajine.

18.06.2020 07:35
vesmir Foto:
Obrovská valcovitá komora má 98 ton a pre jej rozmery 16 krát 8 metrov ju museli do komplexu Harwell priviezť po častiach a dať dokopy na mieste.
debata

Obrovská valcovitá komora má 98 ton a pre jej rozmery 16 krát 8 metrov ju museli do komplexu Harwell priviezť po častiach a dať dokopy na mieste. Následne k nej pridali strechu a steny.

V zariadení budú kontrolovať pripravenosť vesmírnych lodí tak, že ich vložia do vákua a vystavia ich teplote od –180 stupňov Celzia do +100 stupňov Celzia. Budú tiež overovať, či sa jednotlivé elektronické komponenty navzájom nerušia a či bude fungovať dôležitá rádiokomunikácia. Počas testovania budú skúšať, či vesmírne zariadenie vydrží vibrácie spojené s jazdou na rakete.

Komoru vyrobili v Taliansku a do Británie ju doviezla loď, z prístavu ju potom do Harwellu dopravili nákladné autá. Novinka je súčasťou testovacích procedúr ponúkaných NSTF a pridružených laboratórií, ktoré zdieľa s Rutherford Appleton Laboratory (RAL) v rovnakom objekte v Oxfordshire.

K dispozícii majú jedenásť komôr, v ktorých môžu britskí výrobcovia testovať všetko od komponentov, cez senzory a nástroje až po hotové satelity. „Štúdia Britskej vesmírnej agentúry zameraná na to, čo potrebujeme na simuláciu rastu vesmírneho odvetvia, ukázala, že je potrebné miesto, kde by sme mohli všetko testovať,“ povedal Chris Mutlow, riaditeľ RAL Space s tým, že doteraz museli testy robiť v iných európskych krajinách. „Teraz to zvládneme sami,“ vyhlásil pre BBC News.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #testovanie #satelity #vesmírne lode