Desaťročie Slnka. NASA zverejnila fascinujúce video

Každá sekunda zaznamenáva deň pohľadu na stred slnečnej sústavy. Z desiatich rokov nahrávania priniesla NASA unikátne video zobrazujúce Slnko z takej blízkosti, že je možné vidieť pohybujúce sa plazmatické častice.

03.07.2020 06:00
debata

Práve tento pohľad je bežnému oku skrytý v dôsledku silného žiarenia. Snímka zachytávajúce unikátny pohľad na Slnko má 61 minút a zverejnil ho Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Záznam nazvaný „Desať rokov na Slnku“ zachytáva stred slnečnej sústavy z blízkosti takej, že možno pozorovať trblietajúce sa plazmatické častice, ktoré sa objavujú na slnečnom povrchu a opäť miznú. V dôsledku silného žiarenia je práve tento pohľad bežnému oku skrytý.

Vytvorenie 425 miliónov snímok od 11. februára 2010, kedy nahrávanie začalo, zodpovedá asi 20 miliónom gigabajtov dát. Video vytvorené z vybraných 87 tisícov snímok s vysokým rozlíšením zaobstarala pozorovacia stanica Solar Dynamics v časovom rozpätí od 2. júna 2010 do 1. júna 2020. O pieseň Solar Observer, ktorá podkresľuje video v celej jeho dĺžke, sa potom zaslúžil hudobník Lars Leonhard .

Stanica sa preslávila tým, že počas svojich pozorovaní využívala rôzne vlnové dĺžky svetla, ktoré vyzdvihujú detaily, ktoré by inak zostali skryté. Počas desaťročného pozorovania využila ultrafialové svetlo, ktoré má vlnovú dĺžku 17,1 nanometra, a práve vďaka nemu je možné zaznamenať trblietajúce sa plazmatické častice.

Hoci je Slnko kľúčové pre náš život, stále existuje veľa vecí, ktoré o ňom nevieme, vrátane jeho koróny, teda plynného obalu. Tá je bežne viditeľná len pri úplnom zatmení Slnka. Práve takéto pozorovanie, ktoré okrem fascinujúceho videa prinieslo aj informácie o erupciách na povrchu Slnka, sú pre výskum kľúčové. Pomáhajú porozumieť tomu, ako Slnko funguje a aké má dôsledky na celú slnečnú sústavu.

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #vedci #NASA #video #Žiarenie #slnečná sústava