NASA zvažuje, že na ľadové mesiace vyšle 'skákajúceho vrabca'

Americký národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) uviedol, že by mohol použiť skákajúceho robota na parný pohon k budúcemu lepšiemu preskúmaniu ľadového terénu vybraných mesiacov Slnečnej sústavy.

12.07.2020 06:00
debata

Konkrétne sa hovorí o Jupiterovom mesiaci Európa a Saturnovom Encelade.

Podľa tlačovej správy NASA bude robot nazývaný Sparrow (v preklade Vrabec) vybavený leteckou elektronikou a nástrojmi vo vnútri sférického ochranného plášťa. Veľký bude ako futbalová lopta.

Na povrch príslušného mesiaca ho dopraví pristávací modul. Potom bude Sparrow vďaka špeciálnemu zariadeniu na parný pohon vytvárať plyn, ktorý mu umožní skákať na značné vzdialenosti.

Pohybovať sa má medzi meter vysokými ľadovými hrotmi, ktoré by iné roboty zastavili. Po odbere vzoriek sa potom vráti do modulu, napísala agentúra Reuters.

Ako napovedá názov chystaného rorobta – Steam Propelled Autonomous Retrieval Robot for Ocean Worlds (skrátene SPARROW), počíta sa s ním v budúcnosti na výskum ďalekých svetov, kde majú byť podpovrchové oceány. A čisto hypoteticky: aj známky života.

Samotný Vrabec je ale ešte v ranej fáze vývoja, upozorňuje server Space.com. Počas budúcich niekoľkých rokov má ale odštartovať napríklad misia Európa Clipper od NASA, ktorá má preskúmať obyvateľnosť Jupiterovho mesiaca.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #robot #slnečná sústava