Vitajte späť na planéte Zem. Ďakujeme, že ste leteli so SpaceX

Americkí astronauti Bob Behnken a Doug Hurley, ktorých na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dopravila kozmická loď Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX, sa v nedeľu vrátili na Zem. Ich pristávací modul úspešne pristál pomocou padákov vo vodách Atlantiku pri pobreží štátu Florida, informovala tlačová agentúra AFP. Vitajte späť na planéte Zem a ďakujeme, že ste leteli so SpaceX, oznámil jeden z riadiacich inžinierov v živom prenose.

01.08.2020 20:04 , aktualizované: 02.08.2020 22:49
SpaceX astronauti crew dragon behnken hurley Foto: ,
Americkí astronauti Bob Behnken a Doug Hurley, ktorých na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dopravila kozmická loď Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX, sa v nedeľu 2. augusta 2020 vrátili na Zem.
debata (442)

Astronauti strávili od odpojenia sa od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) po pristátie približne 18 hodín. Museli prekonať extrémne teploty dosahujúce až dvetisíc stupňov Celzia a spomaliť z rýchlosti presahujúcej 28 tisíc kilometrov za hodinu.

Úspešnému pristátiu predchádzalo približne šesť minút trvajúce prerušenie komunikácie medzi loďou a komunikačným strediskom, čo zapríčinil prelet atmosférou a vysoké teploty, ktoré prerušili signál.

Crew Dragon približne päť kilometrov nad Zemou vypustil prvé dva padáky, ktoré ho spomalili z 560 na 190 km/h. Keď loď klesla približne na 1800 metrov nad hladinou, otvorili sa ďalšie štyri padáky.

„Vitajte späť na planéte Zem a ďakujeme, že ste leteli so SpaceX,“ oznámil jeden z riadiacich inžinierov v živom prenose. Poďakovali sa aj astronauti Bob Behnken a Doug Hurley.

Na snímke pristávací modul kozmickej lode Crew... Foto: SITA/AP, NASA/Bill Ingalls
SpaceX crew dragon Na snímke pristávací modul kozmickej lode Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX po vytiahnutí z vôd Mexického zálivu pri pobreží štátu Florida, 2. augusta 2020.

Návrat astronautov je prvým pristátím astronautov na mori po 45 rokoch. Naposledy k tomu došlo po spoločnej americko-sovietskej misii Apollo-Sojuz v roku 1975. Spoločnosť SpaceX sa vynesením Hurleyho a Behnkena na obežnú dráhu Zeme stala prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá vyslala ľudí na orbitu, a zároveň prvou firmou, ktorá z nej priviedla ľudí späť na Zem.

Loď počas prvej hodiny po pristátí pomocou žeriavu vyzdvihli na plavidlo spoločnosti SpaceX, kde astronauti vystúpili. Behnken a Hurley uviedli, že k častým nepríjemnostiam pristátia na vode patrí nevoľnosť pri čakaní na pohojdávajúcich sa morských vlnách. Hurley pripomenul, že tieto nepríjemné pocity mali rovnako astronauti, ktorí sa na začiatku 70. rokov vracali z prvej americkej orbitálnej stanice Skylab.

K úspešnému návratu kozmonautov na Zem sa na twitteri vyjadril aj americký prezident Donald Trump: „Je skvelé, že sa astronauti NASA vrátili na Zem po veľmi úspešnej dvojmesačnej misii. Ďakujem všetkým!“ Za veľmi vzrušujúce označil, že astronauti pristáli na mori po dlhých 45 rokoch.

Behnken a Hurley na Medzinárodnú vesmírnu stanicu dorazili 31. mája. Prvý raz po deviatich rokoch od ukončenia programu raketoplánov leteli americkí kozmonauti americkou loďou z územia USA. Takýto pilotovaný let bol navyše prvý raz v réžii súkromnej spoločnosti a nie vládnej vesmírnej agentúry.

Na spiatočnú cestu sa astronauti vydali v nedeľu o 1:34 SELČ. Pristátie bolo úspešne a zrejme to znamená definitívny koniec závislosti Američanov od ruských rakiet a lodí Sojuz.

442 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #astronauti #kozmonauti #Mys Canaveral #Crew Dragon #space.com