Crew Dragon v atmosfére "ožila". Vydávala zvuky ako strašné zviera, povedali astronauti

Astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley vyhlásili, že ich loď Crew Dragon pri prelete zemskou atmosférou "ožila" a "vydávala zvuky ako nejaké strašné zviera".

05.08.2020 12:00
dragon Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Kozmická loď vracajúca sa z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v nedeľu dosadla podľa plánu na hladinu Mexického zálivu. Pristátie pilotovanej misie na mori bolo pre americkú kozmonautiku prvé po 45 rokoch a zároveň to bolo prvýkrát, čo túto cestu zabezpečila súkromná spoločnosť SpaceX.

Americkí astronauti na utorňajšej tlačovej konferencii ocenili, ako hladko ich dvojmesačná misia prebehla a ako dobre na ňu boli pripravení. „Nedokážem ani vyjadriť slovami, aký dobrý výcvik nám tím SpaceX poskytol,“ vyhlásil Behnken. Astronauti okrem iného dostali od spoločnosti SpaceX video a audio nahrávky pristátia na mori z predchádzajúcich rokov, aby neboli v priebehu letu ničím zaskočení.

Pri návrate pocítili okrem hlasného burácania tiež horúco a silné otrasy pri odpútaní kapsule Crew Dragon od nákladnej časti, ktorá zhorela v atmosfére, a pri vystrelení padákov, s ktorých pomocou sa kozmická loď zniesla na vodnú hladinu. „Bolo to, ako keby vám niekto udrel bejzbalovou palicou zozadu do stoličky,“ povedal Behnken.

„A keď sme zostúpili trochu ďalej do atmosféry, Dragon (Drak) skutočne ožil… Nahral som nejaké audio a naozaj to neznelo ako stroj, ale ako zviera,“ uviedol Behnken.

Na mori na astronautov čakali záchranné plavidlá, ktorých posádky najprv skontrolovali stav kapsule a potom ju vytiahli z vody. Behnken a Hurley ale povedali, že okrem nich k ich aparátu, ktorý pristál asi 64 kilometrov západne od pobrežia Floridy, zamierilo prekvapivo tiež viac ako dvadsať výletných lodí. „Samozrejme, oceňujeme, že sa ľudia chceli tejto udalosti zúčastniť, ale existujú isté bezpečnostné hľadiská… Budeme sa musieť postarať o to, aby sa to nabudúce už nestalo,“ vyhlásil Hurley.

Behnken povedal, že teraz je rad na ňom, aby podporil svoju manželku Megan McArthurovú, ktorá ako kozmonautka NASA poletí v rovnakej lodi Crew Dragon na budúcu jar. Ich šesťročný syn Theo mal sľúbené, že po otcovom návrate domov dostane psa. „Šteňa dorazí zhruba za dva týždne,“ vyhlásil Behnken.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #astronauti #SpaceX #Crew Dragon