Belka a Strelka - prvé psy, ktoré sa vrátili z vesmíru

Predtým, než sa do vesmíru vydal prvý človek, vypustil Sovietsky zväz z kozmodrómu v Bajkonoru niekoľko pokusných lodí. Do histórie sa zapísal rokov sovietskej Kozmické lode 2 (označované aj ako Sputnik 5), ktorá do vesmíru odštartovala pred 60 rokmi, 19. augusta 1960.

19.08.2020 07:42
belkaastrelka 1 Foto:
Vypchaté telá Strelky a Belky sú vystavené v moskovskom múzeu kozmonautiky.
debata (6)

Na palube boli aj fenky Belka a Strelka, ktoré sa stali prvými živými bytosťami, ktoré sa vrátili z vesmíru na Zem.

Spoločne s Belkou a Strelkou vtedy do vesmíru odletela „malá zoologická záhrada“. Do vesmíru sa pozrel aj králik, štyridsiatka myší, dva potkany, muchy a množstvo rastlín. Väčšina pasažierov sa nasledujúci deň vrátila v poriadku na Zem, asi dvadsať myší ale zomrelo.

Prvou živou bytosťou vyslanou do vesmíru sa stala v roku 1957 sučka Lajka, ktorá zahynula už niekoľko hodín po štarte na následky prehriatia organizmu a stresu. Všetky psy využívané v sovietskom vesmírnom programe boli túlaví „kríženci“, pretože lekári verili, že sa dokážu na drsné podmienky najrýchlejšie adaptovať. Do letu prvého človeka do vesmíru v apríli 1961 vypustili Sovieti do kozmu asi 50 psov, približne dvadsiatka z nich pritom zahynula.

Okrem Belky, Strelky a Lajky sa do dejín kozmonautiky zapísali aj psi Cigan a Dezik, s ktorými v roku 1951 vyletela raketa do približne stokilometrovej výšky, odkiaľ sa potom zniesla na padáku. Obaja kríženci z letu vyviazli prakticky bez následkov – Dezikovi nebolo vôbec nič, Cigan počas pristávania utrpel len povrchové odreniny.

Vypchaté telá Strelky a Belky sú teraz v moskovskom múzeu kozmonautiky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #pes #kozmická loď #Bajkonur