Loď Sojuz po rekordne krátkom lete zakotvila na ISS. Trvalo jej to tri hodiny a tri minúty

Loď Sojuz MS-17 s trojčlennou posádkou dnes zakotvila na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), keď sa pripojila k ruskému servisnému modulu Rossvet. Na orbitálny komplex dorazila po rekordne krátkom lete zo Zeme. Trval len tri hodiny a tri minúty.

14.10.2020 13:02
ISS, Medzinárodná vesmírna stanica, vesmír Foto: ,
Medzinárodná vesmírna stanica.
debata (27)

Nosná raketa Sojuz 2.1a s loďou Sojuz MS-17 odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane dnes podľa plánu o 7:45 SELČ a už o 10:48 SELČ hlásili vesmírne agentúry úspešné zakotvenie.

„Pilotovaná vesmírna loď Sojuz MS17 úspešne zakotvila na ruskom segmente Medzinárodnej vesmírnej stanice, prvýkrát v histórii to zvládla po iba dvoch obehoch okolo Zeme,“ hlásila na twitteri ruská kozmická agentúra Roskosmos.

„Vitajte späť na vesmírnej stanici! Potvrdením uchytenia vesmírneho modulu o 4:48 ET astronautka NASA Kate Rubinsová a kozmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov zakotvili na vesmírnej stranici,“ potvrdila úspešný let americká NASA.

Trojica pred odletom kvôli covidovej pandémii zotrvala približne mesiac v karanténe a bola niekoľkokrát testovaná na koronavírus, povedala pred odletom podľa agentúry DPA mikrobiologička Rubinsová, ktorá sa na ISS vydala už druhýkrát. „Medzinárodná vesmírna stanica je pravdepodobne najbezpečnejším miestom,“ poznamenal Ryžikov v súvislosti s pandémiou.

Nová trojica má na ISS zostať pol roka, zatiaľ čo doterajšiu posádku, ktorú tvoria ruskí kozmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy, čaká ešte tento mesiac cesta späť na Zem.

Nová posádka bude počas pobytu na ISS vo výške okolo 400 kilometrov nad Zemou vykonávať vedecké experimenty v biológii, biotechnológii či fyzike.

Doterajší letový rekord držala loď Sojuz MS-06, ktorá v septembri 2017 vzdialenosť Bajkonur-ISS urazila za päť hodín a 38 minút.

Lode Sojuz začali od roku 2013 lietať s posádkami v rýchlejšom šesťhodinovom režime miesto skoršieho spôsobu, pri ktorom cesta trvala dva dni. Od roku 2018 bol superrýchly trojhodinový režim úspešne otestovaný na piatich nákladných lodiach Progress.

NASA sa od posledného letu raketoplánu v roku 2011 spoliehala pri preprave astronautov na ISS na Rusko a v partnerstve s Roskosmosom chce pokračovať, aj keď do letov do vesmíru zapojila americkú spoločnosť SpaceX a Boeing. Loď Crew Dragon firmy SpaceX v máji prvýkrát uskutočnila let k ISS s posádkou.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #kozmonauti #kozmodróm #Bajkonur