Traja astronauti z USA a Ruska sa po pol roku na ISS vrátili na Zem

V Kazachstane bezpečne pristál návratový modul lode Sojuz MS-16 s jedným americkým a dvomi ruskými astronautami, ktorí strávili posledný polrok na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) na obežnej dráhe Zeme. Na twitteri o tom informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

22.10.2020 08:32
ISS, Medzinárodná vesmírna stanica, vesmír Foto: ,
Medzinárodná vesmírna stanica.
debata

Ruskí kozmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy strávili na ISS 196 dní, počas ktorých planétu Zem obkrúžili 3136 krát a preleteli viac ako 133 miliónov kilometrov.

V kazašskej stepi pristáli podľa plánu tesne pred 9:00 miestneho času (pred 5:00 SELČ). Po nevyhnutnej lekárskej prehliadke astronauti na palube vrtuľníka odleteli do blízkeho mesta Džezkazgan a potom domov.

Podľa agentúry AP sa pre koronavírusovú pandémiu museli podrobiť všetci členovia záchranného tímu, ktorí návratový modul vyzdvihli, testom na vírus SARS-CoV-2. Karanténou museli prejsť aj rodinní príslušníci kozmonautov, aby sa s nimi mohli stretnúť už krátko po pristátí bez rizika, že ich nakazí.

Trojica astronautov bola na ISS od apríla, v rámci pravidelného striedania posádok ich na obežnej dráhe nahradili Američanka Kate Rubinsová a ruskí kozmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov, ktorí doleteli na ISS minulý týždeň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #ISS #Zem #NASA #astronauti