K2-141b: "Pekelná" planéta, na ktorej oceán tvorí láva

Kanadskí vedci objavili vo vzdialenom vesmíre planétu, ktorú už teraz označujú za "pekelnú". Nachádza sa stovky svetelných rokov od Zeme, oceány tam tvorí tekutá láva, vietor dosahuje nadzvukovú rýchlosť a namiesto kvapiek vody pršia kamene. Vedci podmienky na tejto exoplanéte označili za jedny z najextrémnejších, na aké doteraz narazili.

09.11.2020 07:34
lava-planet-4x3-ppt Foto:
debata (2)

Planéta K2–141b by podľa odhadov vedcov mohla mať povrch, oceány a aj atmosféru, s jedným malým problémom. Všetko je tvorené jedným a tým istým materiálom, kameňom, píše portál CBSNews.com.

Ak máte pocit, že život na Zemi je tento rok porovnateľný s peklom, panéta K2–141b vás vyvedie z omylu, píše server televízie CBS. Vedci z kanadskej McGillovej Univerzity a Univerzity York odhalili v najnovšom vydaní magazínu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society detaily o novej planéte.

Podľa slov autora štúdie Gianga Nguyena sa jeho tím snaží predpovedať podmienky na tejto extrémnej planéte, ktoré by sa mohli dať lepšie pozorovať s novou generáciou vesmírnych teleskopov. Medzi ne sa radí napríklad teleskop Jamesa Webba. Tím počas výskumu prišiel na to, že až dve tretiny planéty sú pokryté večným svetlom. Planéta sa totiž nachádza príliš blízko pri svojej hviezde a má viazanú rotáciu. Inými slovami, jedna strana je vždy otočená k hviezde.

Na tejto dennej strane môžu teploty dosahovať až 3-tisíc °C. Takáto teplota dokáže rozpustiť kamene, ale ich aj vypariť. Vďaka tomu možno nájsť na planéte tenkú, avšak veľmi nehostinnú atmosféru. Pozorovania astronómov tiež ukázali, že táto atmosféra sa nachádza len kúsok nad povrchom, nad magmatickým oceánom.

"Náš objav, okrem iného, zrejme znamená, že atmosféra len o niečo málo presahuje okraj magmatického mora, vďaka čomu je lepšie sledovateľná vesmírnymi teleskopmi, uviedol jeden zo spoluatorov štúdie Nicolas Cowan.

Druhá strana planéty je zahalená v temnote a teploty tam môžu dosahovať až –164 °C. Na tejto planéte možno pozorovať istú spojitosť s cyklom vody u nás na Zemi, ak by sme vodu vymenili za kamene. Tie sa vyparia, vynesú do atmosféry, skondenzujú a vrátia sa na povrch, v podobe dažďa.

Sodík a oxidy kremíka sa teplom menia na minerálnu paru. Vietor, ktorý dosahuje rýchlosť takmer päť tisíc kilometrov za hodinu, odnesie tieto prvky na odvrátenú stranu planéty, kde sa ochladia a „napršia“ späť do lávových oceánov, ktoré majú aj sto kilometrovú hĺbku. Odtiaľ sa kamene dostanú späť na ožiarenú časť planéty a proces sa opakuje.

„Všetky kamenné planéty vrátane Zeme vznikli ako roztavené svety, potom sa ale veľmi rýchlo ochladili a spevnili. Lávové planéty nám umožňujú študovať, ako tento proces prebiehal,“ uviedol Cowan.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vedci #výskum #exoplanéta