Jupiter a Saturn sa na oblohe naháňajú. "Prekryjú“ sa 21. decembra

Jupiter, ktorý je od Slnka vzdialený 5,2 astronomických jednotiek (teda 5,2 krát ďalej ako Zem od Slnka) obehne okolo Slnka raz za 11,9 roka, Saturn vo vzdialenosti 9,5 astronomických jednotiek raz za 29,5 roka. Rozdielnu rýchlosť obehu týchto planét okolo Slnka si môžete teraz overiť na vlastné oči.

12.12.2020 06:00
jupiter a saturn Foto:
debata (2)

„Tieto dve planéty sú viditeľné na večernej oblohe nízko nad juhozápadným obzorom,“ povedal Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Obidve planéty sa pohybujú na oblohe doľava, Jupiter však rýchlejšie ako Saturn. „Ak ich budete sledovať niekoľko večerov, zistíte, že vzdialenosť medzi nimi sa zmenšuje. Ich najväčšie priblíženie (konjunkcia) nastane 21. decembra bezprostredne po západe Slnka, keď budú na oblohe vzdialené len šesť uhlových minút, čo je vlastne pätina priemeru mesačného disku. Stačí sa pozrieť na Mesiac na oblohe a jeho priemer rozdeliť na 5 častí. To je približne vzdialenosť, na ktorú sa priblížia Jupiter so Saturnom," približuje vzdialenosť medzi planétami docent Svoreň. „Reálna vzdialenosť v Slnečnej sústave medzi Jupiterom a Saturnom bude 21. decembra väčšia ako 730 miliónov kilometrov. Konjunkcie Jupitera a Saturna sa opakujú približne po 20 rokoch,“ povedal docent Ján Svoreň.

Jupiter a Saturn 21. decembra 2020 (znázornené... Foto: SAV
detail-21-december-2020 Jupiter a Saturn 21. decembra 2020 (znázornené jedným bielym krúžkom, keďže v mierke obrázka malú vzdialenosť medzi nimi nerozlíšite).

„Je to viac, než symbolické spojenie. Z mytológie vieme, že Jupiter ako najvyšší boh starých Rimanov zosadil z trónu svojho otca Saturna (Kronos). Práve Saturn, mimochodom syn Urána, ako boh „vo výslužbe“ bol známy svojím neľútostným pomerom k porazeným nepriateľom. V ruke nosil totiž kosák, ktorým svojím nevládnym protivníkom odsekával uši, nos a aj všeličo iné. Až Rimania ho premenili na boha poľnohospodárstva. Jupiter ako Saturnov syn získal moc práve tým, že zbavil Saturna – svojho otca mužnosti a zasadol na trón,“ približuje symboliku konjunktúry astronóm Jozef Csipes zo Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove.

Tohtoročná tesná konjunkcia je však podľa astronómov vzácny jav, keďže posledné takéto tesné priblíženie týchto dvoch planét nastalo v roku 1623 a znovu sa vyskytne až v roku 2080.

„Decembrová konjunkcia bude najtesnejšia od roku 1623. V roku 2000 sme síce zažili podobnú, menej tesnú, ale zato lepšie pozorovateľnú. Tá nadchádzajúca má nevýhodu v tom, že sa odohrá na západnej oblohe, nízko nad horizontom, tesne po západe Slnka. Už teraz, začiatkom decembra, je vidno obe planéty na večernej oblohe iba niekoľko málo stupňov od seba. Napravo ako jasnejší žiari Jupiter a hneď vedľa nájdeme Saturn. Ich vzájomná uhlová vzdialenosť sa bude zmenšovať, až v deň zimného slnovratu sa zblížia najviac,“ vysvetľuje Jozef Csipes. Ako dodal, ak si chcete túto výnimočnú konjunkciu vychutnať, vyrazte niekam, kde nájdete otvorený juhozápadný horizont. „Ak budete mať po ruke aj ďalekohľad, váš zážitok bude o to väčší,“ konštatoval astronóm Csipes.

Jupiter a Saturn 16. januára 2021. Foto: SAV
detail-16-januar-2021 Jupiter a Saturn 16. januára 2021.

„Po 21. decembri si planéty pozície vymenia, Jupiter bude vľavo a Saturn stále ďalej vpravo. Ak chcete túto udalosť sledovať, treba si nájsť čas do konca decembra. Neskôr v januári už budú obidve planéty zapadať rýchlo po západe Slnka a vo večernom súmraku budú zle pozorovateľné,“ dodal docent Ján Svoreň.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #vesmír #saturn #jupiter #planéty #hvezdáreň